Pet dobrih savjeta da svaki dan bude dobar dan - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pet dobrih savjeta da svaki dan bude dobar dan

Svaki dan može biti poseban i neponovljiv. Tako bismo trebali gledati na život jer život je samo jedan.

Često zaboravimo na to da trenutke ne možemo vratiti, a prilike ne možemo ponoviti. Zato bismo svaki dan trebali živjeti punim plućima i maksimalno iskoristiti sve što nam život pruža. Kako bismo sve to mogli postoji jedna stvar koje se rijetko sjetimo, uzimamo je zdravo za gotovo, a koja nam to sve omogućuje… To je naše zdravlje. Poznata je uzrečica: Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa.

1. BRIGE I STRES

Naše zdravlje je na udaru svakodnevnog stresa i briga koje nam donosi ubrzani ritam života. Čovjek je brzo evoluirao u smislu tehnologija, ali se njegovo tijelo još privikava na sve podražaje, informacije i nov način života koje nam donose industrijske inovacije. Jedan od najčešćih primjera je sjedenje za laptopom. Koliko god nam je korištenje laptopa neizmjerno važno za posao i privatan život, toliko nam sjedenje i upijanje ogromne količine “plave svjetlosti” može naštetiti vidu i poremetiti san.

Zato vam donosimo tri važne i jednostavne stvari koje svaki dan možete prakticirati i koje će vas dugoročno učiniti pokretnijima i snažnijima.

2. KREĆITE SE

Savjete o važnosti kretanja slušate vjerojatno stalno. Stvoreni smo za kretanje, a ne za sjedenje. Zato je važno svakoga dana barem prošetati. Samo 30 minuta hodanja na svježem zraku može učiniti čuda za vaše fizičko i psihičko zdravlje. Kretanje je jedan od osnovnih preduvjeta dobrog zdravlja. Povoljno utječe na mozak jer poboljšava kognitivne funkcije poput procesa učenja i pamćenja, poboljšava tlak, sagorijeva masti, obogaćuje tijelo kisikom i pomaže vam da se učinkovito rješavate nakupljenog stresa u stanicama.

3. JEDITE LAGANO

Učinite sve što možete da se odmaknete od masne, teške i zašećerene hrane. Hrana je naše gorivo. Nikad ne biste napunili svoj auto s krivim gorivom, zašto biste to onda napravili svojem tijelu? Isprobajte mediteranske recepte koji obiluju svježim i kvalitetnim namirnicama s puno zdravih nutrijenata i malo kalorija. Uz bolju prehranu, osjećat ćete se bolje, bit ćete zadovoljniji sobom i smanjit ćete utjecaj stresa na vaše tijelo.

4. RADUJTE SE

Pozitivno gledanje na život, optimizam i osmijeh često iščeznu u moru negativnih informacija i senzacionalističkih vijesti kojima smo zaokupljeni svaki dan. Odvojite svaki dan malo vremena za sebe i sjetite se svih lijepih stvari na kojima ste zahvalni i koje vas još očekuju. Kad vas preplave negativne misli, pokušajte pažnju usmjeriti na nešto što vas veseli i zabavlja: slušajte glazbu, čitajte knjigu, nađite se s prijateljima, otiđite na koncert ili na izložbu. Važno je da se pokrenete i ne dopustite lošim mislima da prevladaju.

5. PRVI KORAK ZA JOŠ PUNO KORAKA

Znamo da nije lako napraviti prvi korak u očuvanju svog zdravlja, ali kada vam ovi savjeti prijeđu u naviku, shvatit ćete kako je nemoguće vratiti se na staro. Brigom o svom zdravlju stvarate si prilike za nebrojene lijepe trenutke, doživljaje i susrete koje vam život pruža. Svaki dan je poklon i svaki dan je važan.

Ako se želite dodatno pobrinuti za svoje zdravlje ugovorite UNIQA dopunsko zdravstveno osiguranje koje pokriva sve participacije u zdravstvenom sustavu. Ugovorite svoj paket dopunskog online i ostvarite popust od 10%.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo