Zdravlje

Zdravlje

Pet situacija kada je dobro potražiti drugo mišljenje liječnika

Shutterstock

Ponekad je potrebno o stanju koje vas muči porazgovarati s drugim liječnikom.

Kada su u pitanju velike odluke vezane za zdravlje, stručnjaci kažu kako drugo mišljenje liječnika može biti dobrodošlo. Prema pisanju Mayo Klinike, taj potez može smanjiti rizik od pogrešne dijagnoze za 50 posto. Isto tako navode kako je njihova studija pokazala da jedan od pet pacijenata čuje drugu dijagnozu kada potraži drugo mišljenje.

Evo u kojim situacijama liječnici savjetuju da posjetite drugog liječnika radi novog mišljenja. 

1. Stanje se ne popravlja 

Liječnik vam je dao razne lijekove, ali stanje se ne popravlja ili postaje još gore, ali liječnik nije naručio dodatne preglede kako bi se razmotrili drugi tretmani. Prema pisanju dr. Christophera Hollingswortha, kirurga iz New Yorka, to može biti situacija kada biste mogli posjetiti drugog liječnika. Moguće može biti da postoji neko neotkriveno stanje koje uzrokuje probleme. Navodi i kako se isto odnosi na situaciju kada nakon nekog zahvata i dalje osjećate bol.

2. Dijagnosticirana vam je rijetka bolest

Postoji oko 7000 rijetkih bolesti koji utječu na oko 30 milijuna ljudi samo u Americi, a studije pokazuju kako se ta stanja često krivo dijagnosticiraju. Studija iz 2014. godine je otkrila kako osobe s rijetkim bolestima u prosjeku posjete 7.3 liječnika i u prosjeku čekaju oko 5 godina nakon pojave simptoma da bi primili pravu dijagnozu. 

Što kad se uz visoki tlak javljaju glavobolje? Evo kako ih liječiti i kada se javiti liječniku

Prema pisanju dr. Karle Robinson, drugo mišljenje liječnika je uvijek dobrodošlo ako imate rijetku bolest jer neke još nisu dovoljno istražene, a kako se liječnik s njima može rijetko susresti, možda će teže prepoznati simptome.

3. Čeka vas operacija

Ako je u pitanju rizičan zahvat, poput transplantacije organa, zahvata na mozgu ili srcu te na crijevima, radiolog Ben Paxton smatra da je pametno potražiti drugo mišljenje. Kako te procedure jesu ozbiljne i opasne, uz nekoliko mišljenja različitih stručnjaka možda ćete lakše donijeti odluku. 

4. Muči vas kronična bol   

Dijagnosticiranje i liječenje kronične boli može biti dugotrajno i komplicirano, navodi Paxton. Kronična bol može uvelike negativno utjecati na život, a ako ona ne prolazi, dobro je potražiti drugo mišljenje liječnika.  “Važno je istražiti sve mogućnosti za liječenje prije nego se odlučite za bilo kakvu dugotrajnu terapiju”; dodaje Paxton. 

7 stvari koje bi vaš ušni vosak mogao otkriti o vašem zdravlju

5. Vaša dijagnoza zahtjeva mišljenje liječnika specijalista

Svi su liječnici dobro upoznati sa zdravljem čovjeka i raznim bolestima, ali neka stanja zahtijevaju njegu specijalista poput kardiologa, endokrinologa ili gastroenterologa koji ipak puno više znaju o određenom području pa će bolje razumjeti vaše stanje i kako ga liječiti. “Liječnik hitne službe tako može savjetovati operaciju kao soluciju kod  dislokacije ramena, ali ortoped koji je specijaliziran za probleme ramena, možda ima drugo mišljenje”, navodi Robinson. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo