Zdravlje

Zdravlje

Počinje sezona klizanja: Ovo je 5 nevjerojatno dobrih razloga zašto klizati

Shutterstock

Omiljena zimska aktivnost i ove godine s nama.

Vijest o otvaranju klizališta diljem Hrvatske s veseljem su dočekali mnogi ljubitelji klizanja, popularne zimske rekreacije za sve generacije. Sve niže temperature dovode do povećanja boravljenja u zatvorenim, toplim prostorima i to najčešće pred ekranima. Upravo u ovo izazovno vrijeme ograničenja, boravljenje na otvorenom, tjelesna aktivnost uz poštovanje svih epidemioloških mjera više je nego važna.

Veselimo se vidjeti da svakim danom sve veći broj gradova otvara svoja klizališta kako bi svojim građanima osigurali zabavnu sportsku rekreaciju na otvorenom, idealnu za ovu zimu. Svježi zrak, tjelesna aktivnost, smijeh i druženje samo su neki od razloga zašto klizanje vole sve generacije. Klizanje je aktivnost za čije izvođenje je potreban razmak, stoga ne čudi da je prepoznato kao odlična zimska rekreacija ove sezone – osiguravanje potrebnog razmaka, kontroliran broj ljudi i ostale epidemiološke mjere koje su na snazi spremni su i za otvaranje naših Ice Wonderland klizališta – rekao je Natko Bošnjak, direktor tvrtke Ice Wonderland koja proizvodi, postavlja, upravlja brojnim klizalištima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Znate li koliko je točno fizičke aktivnosti dovoljno da živite dulje? Odgovor će vas iznenaditi

Da je klizanje omiljena zabava za djecu, svjedoče mnogi roditelji koji i ove zime planiraju duge zimske dane kratiti obiteljskim odlascima na klizališta kako bi ponudili djeci zabavnu aktivnost koja uključuje aktiviranje svih mišića cijelog tijela, poboljšava ravnotežu i koordinaciju ruku i nogu. Također, odlazak na led nakon višesatnog sjedenja na radnom mjestu, daje tijelu mogućnost da se aktivira.

Klizanje kao odabrana fizička aktivnost za zimu ima niz pozitivnih razloga, ističe fizioterapeutkinja s više od 40 godina iskustva, Jadranka Brozd.

1. Izlazak zimi na aktivnost izvan kuće potiče cijelo tijelo da se aktivira, kako u održavanju topline, tako i u aktivaciji mišića koji su kod kuće vrlo neiskorišteni jer na njima sjedimo, a to su glutealni mišići koji su vrlo važni jer održavaju uspravan stav.

2. Vježba balansa na tankom bridu klizaljke aktivira cijeli miofascijalni lanac s ciljem održavanja ravnoteže, funkcionalnog kretanja i izvođenja „figura“ koje nas vesele.

3. Oslonac gležnjeva u fiksiranim klizaljkama potiče tijelo da usvoji dobar položaj gležnjeva  često  su gležnjevi kod djece i odraslih unutarnjim dijelom stopala pomaknuti prema sredini tijela, a nema oslonca na vanjsku stranu stopala što je neophodno.

4. Poticaj dubokom forsiranom disanju na hladnom čistom zraku doprinosi jačanju respiratornog sustava i obrani od respiratornih infekcija.

Ovu namirnicu trebate jesti navečer da bi se masnoće otapale dok vi mirno spavate!

5. Klizanje samostalno potiče nas na postizanje boljih rezultata, a u grupnom okruženju razvija zajedništvo, razonodu, potiče smijeh koji nam je tako neophodan u ove vrijeme.

Pripremite rukavice, toplu i ugodnu odjeću, nabrusite klizaljke i pripremite se jer sezona klizanja počinje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo