Zdravlje

Zdravlje

Poljubac prenosi 80 milijuna bakterija?!

Kažu da poljupci voljene osobe mogu produljiti život za par godina! Je li to istina ili ne ionako je nebitno, jer je vrijednost poljupca nama samima velika. Ljudi se vole ljubiti.

Kama sutra navodi preko 30 vrsti poljubaca. Jedan od njih je “borba jezicima”.

Poljubac nije samo idealna prilika za razmjenu nježnosti. On je i prilika za bolest! Tako tvrde nizozemski istraživači koji su ustanovili kako se tijekom jedne sekunde ljubljenja prenosi i do osam milijuna bakterija s jedne na drugu osobu!

Intimno ljubljenje koje uključuje poptuni kontakt jezikom te razmjenu sline predstavlja oblik ponašanja udvaranja koji je jedinstven za ljude, a uobičajen je za preko 90 posto poznatih kultura.

Nas je zanimala do koje mjere partneri dijele usne bakterije. Ispalo je što se partneri više ljube, to imaju sličnije balterije”, objasnio je mikrobiolog Remco Kort, voditelj istraživanja.

Njegov je tim dao probiotik 21 paru prije nego što su “dobili zadatak” poljubiti se. Uzorci iz njihovih ustiju pokazali su kako su partneri za vrijeme desetsekundnog poljupca prenijeli 80 milijuna bakterija. Također su ustanovili kako su bakterije na njihovim jezicima sličnije nego u usporedbi s osobama koje se ne poznaju.

Usta su “dom” za 700 vrsta bakterija, tvrde nizozemski stručnjaci, no naše je cijelo tijelo prekriveno sa 100 trilijuna mikroorganizama. Studija je objavljena u časopisu Microbiome.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo