Zdravlje

Zdravlje

Pomažu li vitamini zdravlju oka?

Makularna degeneracija, odnosno bolest žute pjege ili centra vida, bolest je koja se javlja s godinama, a vodeći je uzrok centralne sljepoće u populaciji iznad 60 godina. Do nedavno se osim davanja vitamina i prepisivanja povećala nije ništa drugo moglo poduzeti.

Dodavanje omega- 3 masnih kiselina prehrani (i ostalih nutritivnih sastojaka) neće starijim ljudima dati nikakvu zaštitu od glavnog uzroka gubitka vida.

Studije pokazuju da ova bolest zahvaća milijune starijih ljudi samo u Americi i vodeći je uzročnik gubitka vida u razvijenom svijetu (50 posto u Americi).

“Bez saznanja o načinima koji bi mogli usporiti napredovanje stanja, procjenjujemo da će se udvostručiti broj oboljelih od makularne degeneracije u idućih 20 godina“, kaže dr. Emily Chew s američkog instituta za bolesti oka.

Pomažu li vitamini zdravlju oka?

Pisalo se da mješavina vitamina C, E, beta karotena i cinka mogu usporiti nastanak makularne degeneracije. Kako bi potvrdili teoriju, znanstvenici su organizirali petogodišnju studiju nad 4.000 pacijenata u dobi od 50 do 85. Želji su saznati ima li kakvog utjecaja na zdravlje oka dodavanje omega-3 masnih kiselina, luteina i beta karotena prehrani.

Na žalost, studija je zaključila da ovi dodatci neće pomoći u sprečavanju nastanka bolesti ili njenom izlječenju! Istraživači nisu sigurni je li rezultat ovakav zbog stvarnog nedostatka učinkovitosti ili su rezultat nedovoljnih doza, kratkog trajanja liječenja ili oba faktora.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo