Zdravlje

Zdravlje

Postoje 4 simptoma koja mogu upućivati na rak mjehura – obratite pažnju

Simptome raka mjehura važno je otkriti na vrijeme kako bi liječenje bilo uspješnije pa je dobro njih i zapamtiti.

Uprosjeku će dijagnozu raka mjehura svake godine dobiti oko 75 000 osoba, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kada se otkrije u ranoj fazi, rak mjehura se može uspješno liječiti. Usvajanjem zdravih životnih navika, poput izbjegavanja duhanskog dima i određenih kemikalija, može uvelike smanjiti rizik, a poznavanje simptoma bolesti ponekad isto tako može spasiti život. 

Dr. Ahmed Eldefrawy, specijalist urološke onkologije otkriva na koja to četiri simptoma morate obratiti pažnju jer mogu otkrivati i rak mjehura.

Što morate znati o raku mjehura?

Dr. Eldefrawy navodi kako se rak mjehura može podijeliti u dva tipa: nemišićnoinvazivni karcinomi i mišićnoinvazivni karcinom. Nemišićnoinvazivni karcinom je često manje agresivan i može se liječiti endoskopski. Često se opet vrati pa je potrebno pratiti stanje. Drugi tip raka mjehura raste duboko u tkivu mjehura te se širi do mišića mjehura. Taj je oblik iznimno agresivan i smrtonosan. 

Od faktora rizika najvažnije je pušenje.

Smatra se da je 30 do 40 posto svih karcinoma mokraćnog mjehura u direktnoj vezi s pušenjem. U dimu cigarete nađeno je preko 50 štetnih spojeva koji potiču stvaranja tumora, a najvažniji su amini i katran, pojasnio je dr. mr. sc. Antonio Plešnar, dr. med., spec. urolog za portal Ordinacija.hr te dodao kako učestale urinarne infekcije bilo bakterijama ili virusima, kao i česta zračenja mogu dovesti do pojave tumora.

1. Krv u urinu 

Dr. Eldefrawy pojašnjava kako ovo može biti simptom ozbiljne bolesti: “Krv u mokraći može biti simptom pa i ako se javi samo jednom i problem nestane. Krv ne mora biti žarko crvene boje, može biti smećkasta. Svakako ne ignorirajte ovaj simptom.”

Rak paranazalnih sinusa i nosne šupljine: Simptomi su nespecifični, a obratite pažnju na njih 9

2. Crvena krvna zrnca u urinu

Vidljiva mikroskopski, mogu biti simptom bolesti. “Ako nakon analize mokraće liječnik utvrdi da su prisutna crvena krvna zrnca u urinu, iako krv nije vidljiva, to može biti simptom”, navodi dr.Eldefrawy. 

3. Gubitak apetita

“Gubitak apetita i kilograma, umor, slabost ili bol u donjem dijelu leđa mogu biti simptomi raka mjehura ali i onog u uznapredovaloj fazi. Ako primjećujete bilo koji od ovih simptoma, posebno kombinaciju, važno je da se obratite liječniku što prije radi pregleda.

4. Često mokrenje

Prema riječima liječnika promjena u mokrenju, a ako je simptom koji ne prolazi, poput učestalog mokrenja, može ukazivati na rak mjehura. 

“Uobičajeni simptomi raka mjehura često se odnose na mokrenje. Ti simptomi mogu biti učestalo mokrenje, bol dok mokrite ili stalan osjećaj da je mjehur pun. Pacijenti isto tako znaju primijetiti da se promijenila jačina mlaza pri mokrenju, što može upućivati da je tumor blizu mokraćovoda ili simptome poput osjećaja da stalno moraju biti na toaletu.

Ako imate ovu krvnu grupu rizik od nastanka raka želuca može biti veći, upozoravaju stručnjaci

Dijagnoza karcinoma mokraćnog mjehura

Na žalost, do početka terapije zna proći i po nekoliko mjeseci, dijelom zbog bolesnikovog nereagiranja a dijelom zbog neprepoznate simptomatologije za koju se smatra da je upala mokraćnog mjehura, pojasnio je dr. Plešnar te dodao:

Za dijagnostiku tumora potrebno je učiniti laboratorijsku ilicitološku/flu-citometrija sadržaj DNK gena, apsorbcionacitofotometrija/pretragu urina. Uz to potrebno je učiniti ultrazvučni pregled, cistoskopski pregled/direktnim pregled kamerom/, ponekad CT, MRI ili PET CT. Nakon toga uzimaju se komadići tkiva iz mokraćnog mjehura za patohistološku dijagnostiku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo