Povišen kolesterol i problemi sa začećem - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povišen kolesterol i problemi sa začećem

Američki znanstvenici su nakon provedenih istraživanja zaključili da partneri koji pate od povišene razine kolesterola češće dulje pokušavaju začeti dijeti, prenosi WebMD.

Voditelj istraživanja, prof. Enrique Schisterman, navodi da je ovo prvo istraživanje koje je uspjelo povezati povišeni kolesterol i probleme sa začećem.

Povišen kolesterol vodi do problema sa začećem

U istraživanju je sudjelovao 501 par koji žele bebu, a znanstvenici su proučavali njihove životne navike, izloženost vanjskim faktorima i plodnost partnera. Na početku istraživanja svakom ispitaniku je izmjerena razina kolesterola.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da parovi koji se bore s visokim kolesterolom imaju problema sa začećem. Iako su za razinu kolesterola u organizmu zaslužni genetika i obiteljska anamneza, ona se može kontrolirati i tjelovježbom i prehranom.

Istraživanje je također pokazalo da kombinacija u kojoj žena pati od visoke razine kolesterola, a muškarac ne, ipak zahtjeva više vremena za začeće. No, kada muškaraca pati od visoke razine kolesterola, a žena ne, do začeća dolazi sasvim normalno.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo