Zdravlje

Zdravlje

Povisuje li dobar kolesterol rizik od raka dojke?

uu

Poznato je kako povišena razina HDL-a, tzv. dobrog kolesterola, štiti od bolesti srca, međutim, ona također može narušiti zdravlje žena u drugom pogledu. Naime, ustanovljeno je kako je povišen HDL povezan s višim rizikom od razvijanja raka dojke.

Američki su stručnjaci proučavali učinak HDL-a na stanice raka, i to na molekularnoj razini. Ove su stanice izložili HDL-u i primijetili kako su se aktivirali signalni putevi uključeni u napredovanje raka. Istovremeno, stanice raka počele su migrirati i oponašale postupak stvaranja metastaza.

Istraživači su zatim ograničili ekspresiju receptora HDL-a zvanu SR-BI u stanicama raka, što je rezultiralo smanjila se aktivnost u signalnim putevima koji promoviraju napredovanje tumora. Također, stanice s manje receptora SR-BI iskazale su smanjenu stopu proliferacije i sposobnosti migracije nego stanice s normalnim brojem SR-BI. Najvažnije, smanjena razina SR-BI-ja povezana je sa smanjenjem stvaranja tumornih stanica!

“Ako uspijemo blokirati aktivnost receptora HDL-a kod raka dojke, možda možemo ograničiti štetni učinak HDL-a i istovremeno zadržati onu razinu koja je dobrobitna za zdrave krvne žile”, objasnio je Philippe Frank, biolog raka Odsjeka za biokemiju i molekularnu biologiju Sveučilišta Thomas Jefferson, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Breast Cancer Research.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo