Zdravlje

Zdravlje

Prave namirnice za zdrave oči

Svi već dobro znamo da je mrkva povrće koje pridonosi zdravlju očiju. No, kojom još hranom možemo poboljšati kvalitetu vida? Saznajte koje namirnice blagotvorno djeluju na oči!

Povrće

Špinat, brokula, salata i drugo zeleno povrće obiluju luteinom i zeaksantinom. Ovi sastojci sprječavaju nastanak mrene i makularnu degeneraciju. Za zdrave oči jedite što više takvog povrća najmanje dva puta dnevno.

Bobičasto voće

Jagode, maline i borovnice bogate su antioksidantima te na taj način sprječavaju procese starenja, kao što je pojava sive mrene na oku. Barem jednom tjedno počastite se svježim bobičastim voćem i oči će vam biti zahvalne.

Betakaroten i vitamini C i E

Odlična zaštita protiv mrene je hrana koja sadrži vitamine C, E i betakaroten. Nemojte zaboraviti niti na cink, folnu kiselinu i vitamine B6 i B12. Jedite što više agruma, tamnog grožđa i algi. Ako već ne stignete jesti svježe namirnice, možete uzeti i multivitaminske tablete.

Omega – 3 masne kiseline

Omega – 3 masne kiseline koriste srcu i krvožilnom sustavu, a neke studije potvrđuju pozitivan učinak i na oči. Stoga dva do tri puta tjedno odaberite riblji meni. Najviše omega-3 masnih kiselina sadrže tuna i losos. Nije loša ideja niti uzimati dodatke prehrani koji sadrže ove esencijalne kiseline.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo