Zdravlje

Zdravlje

Pregled mrežnice otkriva rizik od moždanog udara

Rezultati istraživanja australskih znanstvenika su potvrdili kako krvne žile u mrežnici odražavaju promjene u krvnim žilama drugih dijelova tijela, posebice mozga, bubrega i srca.

Prema tvrdnjama stručnjaka, krvne žile mrežnice mogu se fotografirati. Te snimke analizira računalo i precizno određuje rizik od srčanog ili moždanog udara, tj. bolesti koje mijenjaju izgled krvnih žila u oku.

srčani udarPouzdano predviđanje krvožilnih oboljenja moguće je postići kombinacijom skeniranja mrežnice i sagledavanjem glavnih poroka suvremenog društva.

“Kad se simptomi bolesti krvožilnog sustava jave, šteta je već počinjena. Dijagnoza i tretiranje visokorizičnih osoba u ranom stupnju, čak i prije nego što iskažu simptome, može svesti oštećenje krvnih žila na minimum. Također je moguće izbjeći srčani ili moždani udar”, kazao je profesor Tien Wong.

Znanstvenik napominje kako je test jednostavan i nema nuspojava ili
rizika koji su prisutni kod invazivnih testova poput angiografije. A
što je najvažnije, rezultirat će ciljanim preventivnim mjerama.

Liječnici su i do sada mogli prognozirati šansu za razvijanjem bolesti krvožilnog sustava, uzimajući u obzir čimbenike kao što su pušenje, konzumaciju alkohola, povijest bolesti obitelji, težina, kolesterol i krvni tlak. Uz dodatnu metodu skena mrežnice, prognoze će biti još preciznije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo