Pregled vida kod beba i djece - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pregled vida kod beba i djece

Bebe nam ne znaju odgovoriti vide li dobro i upravo iz tog razloga je vrlo važno posjetiti oftalmologa jer se većina poremećaja jednostavno liječe ako se otkriju na vrijeme.

Mnogi roditelji ne znaju i misle da se pregled vida treba obaviti tek kod upisa u školu, a ako se problem s vidom ustanovi tek tada u tom slučaju je kod neke djece već kasno za sprječavanje slabovidnosti oka.

Znakovi koji će vam pomoći prepoznati moguće probleme s vidom vašeg djeteta:

 • ako djetetu bježi jedno oko sa 4 – 6 mjeseci starosti
 • ako primjećujete titranje oka
 • ako dijete stišće oči da bi bolje vidjelo
 • ako dijete “škilji”
 • ako dijete jako trlja oči
 • ako gleda slikovnice približujući ih jako blizu očiju
 • ako se približava televizoru kad gleda crtiće
 • ako se češće zabija u stvari ili pokućstvo
 • ako se pojavi crvenilo oka, posjetite liječnika
 • ako se želi da ne vidi na školsku ploču
 • ako namješta glavu pod određenim kutom da bi jasnije vidjelo

Sačuvajte djetetu vid ranim pregledima

Najčešće očne bolesti i stanja koja mogu biti uzrok loše vidne oštrine u djeteta su: refraktivne pogreške koje se ispravljaju naočalama ili kontaktnim lećama te strabizam (neprirodan položaj očiju, škiljavost). Ostali mogući uzroci lošeg vida jesu zamućenje očne leće (katarakta), glaukom (povišen očni tlak), ozljede očiju (često djeca ne kažu da su se ozlijedila), bolesti rožnice, bolesti mrežnice i vidnog živca, tumori (retinoblastom) te neki nasljedni poremećaji.

Mnogi od tih poremećaja jednostavno se liječe ako se otkriju na vrijeme. Što se poremećaj ranije otkrije, veća je vjerojatnost izlječenja i sačuvanja vida. S druge strane, ako se pregled ili liječenje odgađa, veća je vjerojatnost da se vid ne razvije u potpunosti. Takvo stanje zove se ambliopija (lijeno oko), odnosno slabovidnost, i kasnije se naočalama ne može ispraviti. Neka stanja, kao što je retinoblastom (tumor mrežnice), mogu imati i mnogo ozbiljnije posljedice ako se ne otkriju na vrijeme. Stoga je nužno da se dijete pregleda čim roditelj posumnja da slabije vidi. Djeca koja nose naočale trebala bi napraviti oftalmološki pregled dva puta godišnje.

Savjet za očuvanje vida kod djece: Za sprječavanje kratkovidnosti pobrinite se da dijete ne gleda televiziju u mraku, a ako puno vremena provodi za računalom svakih 20 minuta bi se trebalo dignuti sa stolca i gledati u daljinu jednu minutu kako bi se mišići za gledanje predmeta koji su nam blizu odmorili.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo