Zdravlje

Zdravlje

Prehrana koja već 20 godina pomaže oboljelima: U dva tjedna i uz tri ključna savjeta do boljeg zdravlja

Foto: Shutterstock

Potrebno je pratiti plan prehrane kreirane za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola.

Prehrana bogata voćem i povrćem, a s malo zasićenih masti, može znatno smanjiti rizik od srčanog udara kod osoba s blago povišenim krvnim tlakom.

Znanstvenici su do spomenutog zaključka došli ispitivanjem DASH prehrane prije 20-ak godina (Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja je kreirana za za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Pratila se prehrana (tri različite) oko 500 sudionika u periodu od 8 tjedana.

Prva se dijeta sastojala od malo voća i povrća i puno procesuirane hrane, druga je nudila nešto više voća i povrća te orašastih plodova, grahorica i ne tako puno slatkiša. Treća je bila DASH dijeta, puna voća i povrća, grahaorica, sjemenki i vrlo malo slatkoga. Sudionici su se strogo držali prehrane koju su kontrolirali autori studije.

Vrtoglavica, crvenilo u licu, točkice… I ovo mogu biti simptomi visokog krvnog tlaka

Nakon samo dva tjedna, dijete koje su sadržavale puno voća i povrća utjecale su na snižavanje krvnog tlaka, a rezultati su ostali isti svih 8 tjedana. Studija je istaknula pozitivan utjecaj DASH dijete.

Kod osoba koje su imale dijagnozu povišenog krvnog tlaka, sistolički krvni tlak je snižen za 11.4 posto, a dijastolički krvni tlak za 5.5 posto. Ukratko, DASH dijeta daje bolje rezultate od velikog broja lijekova za krvni tlak.

Koje se namirnice nalaze u ovoj dijeti?

Vrlo jednostavno – u prehranu uvrstite voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, žitarice a izbjegavajte procesuiranu hranu, crveno meso, grickalice i slatkiše.

3 najvažnija savjeta stručnjaka

1. Zdrav doručak: Umjesto velike posude zaslađenih žitarica ili peciva, doručkujte jogurt sa malo masnoća, bobičasto voće uz malo orašastih plodova. Pripremite doručak koji će vam biti ukusan ali i dobar za vaše zdravlje!

2. Uvijek pri ruci morate imati voće ili povrće: Šaka oraha, banana, mrkva, jabuka… Svaki će međuobrok biti zdraviji ako se sastoji od ovih namirnica.

Meso, jaja, gljive, riba… Neke se namirnice ne smiju prati prije kuhanja

3. Ubacit povrće u obroke: Dodajte u juhe i gulaše namirnice koje sadrže nutrijente i vlakna, a inače ih zaboravljate. Dodajte povrće uz meso… Koja god kombinacija da vam odgovara, važno je da na njih ne zaboravite.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo