Zdravlje

Zdravlje

Prepoznavanje ranih simptoma raka može vam spasiti život. Ovo su neki od njih

Shutterstock

S globalnog stajališta, rak je jedan od vodećih uzroka preuranjene smrti. Premda nema univerzalnih simptoma, postoje neki znakovi na koje je uvijek bolje reagirati, nego ih zanemariti jer se na prvu čine bezazlenima.

Ponekad se rak može razviti bez ikakvih jasnih pokazatelja. Što prije otkrijete moguće znakove raka, to su veće šanse za preživljavanje.

U Hrvatskoj je kod muškaraca najčešći uzrok smrti rak pluća, a za njim slijede rak debelog crijeva i rektuma, rak prostate, rak želuca i rak gušterače. Žene najčešće umiru od raka dojke, raka debelog crijeva i rektuma, raka pluća, raka gušterače i raka želuca.

Točni simptomi nisu kod svake vrste raka isti, a kod nekih karcinoma, poput onog na gušterači, prvi jači simptomi javljaju se tek u poodmakloj fazi bolesti.

Karcinom gušterače – najmodernija tehnologija za liječenje dostupna i u Hrvatskoj

Gubitak težine

Kad stanice raka napadaju zdrave stanice, vaše tijelo može reagirati gubitkom težine. Prema Američkom društvu za istraživanje raka (ACS), mnogi ljudi neočekivano izgube 10 kilograma ili više prije nego im rak bude dijagnosticiran. Zapravo, neobjašnjivi veći gubitak težine može biti prvi znak raka. On također može biti uzrokovan drugim zdravstvenim stanjima, kao što je hipertireoza (preaktivna štitnjača). Razlika je najčešće u tome da mršavljenje uzrokovano rakom dolazi iznenada. Ovaj simptom najčešće se veže uz rak jednjaka, pluća, gušterače i želuca.

Na ovih 9 simptoma raka pluća i nepušači trebaju obratiti pozornost

Povišena temperatura

Naš organizam obično visokom temepraturom odgovara na infekciju.

Kod osoba koje boluju od raka često se kao simptom javlja povišena temperatura što je obično znak da se rak proširio ili da je u naprednoj fazi. Ovo je rijetko rani simptom raka, ali može biti ako se radi o leukemiji ili limfomu.

Rak prostate – znate li prepoznati simptome ove bolesti?

Gubitak krvi

Neki obliki zloćudne bolesti mogu uzrokovati neuobičajeno krvarenje. Na primjer, rak debelog crijeva ili rektuma može uzrokovati pojavu krvi u stolici, dok krv u mokraći može biti simptom raka prostate ili mokraćnog mjehura. Važno je da takve simptome ili bilo kakvu neuobičajeno krvarenje prijavite svom obiteljskom liječniku. Gubitak krvi teže će se primijetiti kod karcinoma želuca, jer može biti u pitanju samo unutrašnje krvarenje koje se teže otkriva.

4 simptoma raka mjehura koje svaka žena mora znati

Bol i umor

Neobjašnjiv umor koji ne nestaje čak i kada se dovoljno odmarate jedan je od najčešćih simptoma raka. Umor je najizraženiji kod osoba koje boluju od leukemije. Zamor također može biti povezan s gubitkom krvi kod drugih oblika karcinoma.

U nekim slučajevima, rak koji se širi ili metastazira može uzrokovati bol. Na primjer, bol u leđima može biti prisutna kod raka debelog crijeva ili rektuma, prostate i jajnika.

Uporni kašalj

Kašalj se može pojaviti iz više razloga, a javlja se kao prirodan pokušaj organizma da se riješi neželjenih tvari. Prehlada, alergija, gripa ili čak suhi zrak mogu uzrokovati kašalj. Međutim, kada je riječ o raku pluća, kašalj može potrajati dugo unatoč lijekovima, a može i izazvati promuklost. Kako bolest napreduje, pacijent može početi iskašljavati krv. Uporni kašalj ponekad je simptom raka štitnjače.

11 znakova koji upućuju na rak kože

Promjene na koži

Promjene na koži najčešće su povezane s rakom kože: madeži i bradavice mijenjaju oblik, veličinu i boju. Određene promjene na koži također mogu ukazivati ​​na druge oblike raka. Na primjer, bijele točke u ustima mogu ukazivati ​​na karcinom usne šupljine. Kvrge ili izbočine ispod kože mogu biti tumori, poput raka dojke.

Rak može uzrokovati druge promjene na koži, kao što su: hiperpigmentacija ili tamne mrlje, žutica, žute oči ili crvenilo. Kožne promjene zbog raka kože također mogu uključivati ​​rane koje ne zarastaju ili se nakon zarastanja ponovo pojavljuju.

Ovo su simptomi raka debelog crijeva – ne ignorirajte ih čak i ako ste mladi

Poteškoće s probavom

Neke vrste raka mogu izazvati poteškoće pri gutanju, promjene u apetitu ili bol nakon jela. Osoba s rakom želuca u ranoj fazi bolesti možda neće primijetiti simptome. Međutim, rak može uzrokovati simptome kao što su probavne smetnje, mučnina, povraćanje i nadutost. Poteškoće s gutanjem javljaju se kod različitih vrsta karcinoma koji zahvaćaju područje glave i vrata, kao i kod raka jednjaka. Ovi simptomi nisu nužno povezani samo s karcinomima gastrointestinalnog trakta (GI). Rak jajnika također može biti povezan s nadutošću ili osjećajem punoće koji neće nestati. Mučnina i povraćanje također mogu biti simptom raka na mozgu.

Simptomi raka želuca – prevenirajte na vrijeme

Noćno znojenje

Noćno znojenje intenzivnije je od laganog znojenja i obično rezultira time da se ujutro budimo natopljeni znojem. Kao i drugi ranije spomenuti simptomi, noćno znojenje ne mora biti usko povezano s rakom, ali ponekad može biti rani simptom nekoliko vrsta raka, od leukemije i limfoma do raka jetara.

Klasični simptomi raka bubrega pojavljuju se u samo 5 do 10 % slučajeva

Karcinomi kod koji nema znakova upozorenja

Dok se kod mnogih oblika karcinoma pojavljuju rani znakovi, neke vrste vrlo su podmukle po tom pitanju. Rak gušterače, poznat kao jedan od najsmrtonosniji, svoju titulu može zahvaliti upravo činjenici da se prvi znakovi bolesti javljaju kad je rak već u uznapredovaloj fazi. Obiteljska anamneza ili česte upale gušterače mogu povećati rizik od oboljenja. Ako ste u toj skupini, liječnik vam može preporučiti redovite preventivne kontrole.

Neki oblici raka pluća mogu biti popraćeni suptilnijim znakovima od uobičajenog kašlja. Na primjer, kao simptom se može javiti povišena razina kalcija u krvi, ali to se ne može otkriti bez laboratorijske obrade krvi.

Rak bubrega, osobito u ranim fazama, još je jedan oblik raka koji može u ranoj fazi proći bez vidljivih simptoma. U naprednoj fazi može se javiti bol s jedne strane, krv u mokraći ili umor. Međutim, ovi simptomi mogu biti vezani i uz neku, manje fatalnu zdravstvenu poteškoću.

Sunce štiti muškarce od raka bubrega?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo