Zdravlje

Zdravlje

Pretilim muškarcima prijeti rak prostate

Kod gojaznih se mušakarca češće pronalaze prekancerogene lezije u biopsiji prostate, a oni su samim time skloniji razvijanju raka prostate.

Istraživanje njujorških znanstvenika pokazalo je kako je učestalost raka prostate veća kod pretilih muškaraca.

“Apsolutno je jasno da pretilost povisuje rizik muškarca od umiranja zbog raka prostate. Ne znamo uzrokuje li pretilost rak prostate ili ga čini teže izliječivim”, objasnio je epidemiolog Andrew Rundle iz Fakulteta za javno zdravstvo Mailman Sveučilišta columbia, voditelj studije. Dodao je kako gojaznost uzrokuje pet vrsta raka: rak dojke kod žena koje su prošte menopauzu, rak debelog crijeva, bubrega, endometrija te jednjaka.

Njegov je tim proučavao vezu između pretilosti i raka prostate kod gotovo 6700 muškaraca koje su pratili kroz razdoblje od 14 godina nakon biopsije koja je pokazala benigne rezultate. Kada su se koncentrirali na 500-tinjak pacijenata i jednaki broj zdravih, kontrolnih ispitanika, stručnjaci su ustanovili prekancerogene abnormalnosti kod 11 posto ispitanika, koje su usko povezane s pretilošću.

Kada su u obzir uzeli obiteljsku povijest bolesti raka prostate, razinu PSA u krvi i digitalno rektalne preglede kroz tih 14 godina, istraživači su ustanovili kako je pretilost povezana s 57 posto višim rizikom od razvijanja raka prostate.

Dok kritičari ove studije ističu moguću neispravnost biopsije, tj. njenu nepotpunost u procjeni pojave tumorskih stanica jer se koncentrira na maleno područje, stručnjaci tvrde kako je njihov sljedeći korak vidjeti može li mršavljenje sniziti rizik od ove maligne bolesti. Njihova je studija objavljena u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Rak prostate je najčešća vrsta raka u Europi, a tijekom života, od raka prostate oboli svaki šesti muškarac. Ova vrsta raka najčešće nema simptome, nego se razvija tijekom godina. Jednom kada se simptomi jave, tada je kasno jer se bolest proširila. Simptomi uključuju pritisak na mjehur, učestalo, isprekidano i otežano mokrenje, praćeno s krvi u urinu, akutni zastoj urina, bolovi u kostima i dr. Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, tj. jednom godišnje odlaziti na preglede, savjetuju stručnjaci.

Saznajte kako možete sniziti svoj rizik od raka prostate!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo