Zdravlje

Zdravlje

Prijatelji ublažuju bolove zbog raka dojke

Dok je provedeno bezbroj istraživanja koja su se koncentrirala na faktore koji povisuju ili snizuju rizik od razvijanja raka dojke, malo je bilo onih koji su ciljano sagledali što utječe na kvalitetu pacijentica nakon dijagnoze.

Rak dojke i kvaliteta života

Tako su američki istraživači proučavali životni stil preko 3000 pacijentica s rakom dojke koje su svoju dijagnozu primile između 2006. i 2011. godine. Unutar dva mjeseca nakon dijagnoze ispitanice su odgovorile na detaljan upitnik o svom društvenom životu, potpori koju imaju, o emocionalnoj i tjelesnoj kvaliteti svog života te tjelesnim simptomima raka dojke.

Žene s najvišom razinom društvene interakcije, s najvećim krugom prijatelja ili bliskih prijatelja, bile su najsklonije reći kako imaju najbolju kvalitetu života za vrijeme terapije od svih ispitanica. Točnije, uživanje u lijepim i zabavnim trenutcima s prijateljima shvaćeno je kao najbitniji predskazatelj tjelesne kvalitete života ovih žena. Tako su ispitanice koje su imale vrlo malo prijatelja, ako uopće ikojeg bliskog prijatelja, bile tri puta sklonije reći kako je njihova kvaliteta života loša te da u većoj mjeri osjećaju tjelesne simptome raka dojke.

Što vi možete učiniti za prijateljicu s rakom dojke?

Ako imate prijateljicu u svom životu koja se bori s rakom dojke, najbolje ćete joj pomoći ako joj pružite potporu koja joj je prijeko potrebna. Razgovarajte s njom, posjećujte ju redovito, vodite ju na preglede ili terapiju, pomažite s kućanskim poslovima, ali se i smijte!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo