Zdravlje

Zdravlje

Pripremite se za opasne komarce koji stižu “u paketu” s klimatskim promjenama

Shutterstock

Ako vam je virus Zika utjerao strah u kosti, nova znanstvena predviđanja nisu dobra vijest za vas. Naime, znanstvenici upozoravaju da će globalno zagrijavanje u sljedećih 50 godina više od milijardu ljudi na zemlji izložiti opasnosti od novih generacija komaraca koji će biti prenosnici ozbiljnih zaraznih bolesti.

Dva najčešća komarca koja prenose bolesti – Aedes aegypti i Aedes albopictus (azijski tigrasti komarac) – nose viruse kao što su Denga, Zika i Chikungunya, te više od desetak drugih koji bi mogli postati veće prijetnje u sljedećih pola stoljeća.

Kako se zaštititi od agresivnog tigrastog komarca?

Analizom mjesečnih modela temperaturnih promjena diljem našeg planeta, znanstvenici pokušavaju predvidjeti što će se događati s ove dvije vrste komaraca ukoliko će se njihova kretanja mijenjati u skladu s promjenama temeprature.

„Premda je teško odrediti točne brojke, već neko vrijeme znamo da će to postati ozbiljan problem. Projekcije su već sad zastrašujuće. U znanstvenoj zajednici nadali smo se drugačijem rezultatu“, upozorava Colin Carson sa Sveučilišta Georgtown u Washingtonu.

Komarci prenose bolesti koje uzrokuju milijune smrtnih slučajeva svake godine, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Virusi Denga, Zika i Chikungunya uzrokuju simptome poput visoke temperature, osipa i jakih bolova u mišićima. Još pamtimo epidemiju Zika groznice 2014. godine u Brazilu, kada je više tisuća nerođene djece još u majčinoj utrobi bilo izloženo ovom virusu.

Autor istraživanja, Colin Carson, i njegov tim znanstvenika upozoravaju da će globalno zagrijavanje uzrokovati visoku stopu pojavnosti navedenih bolesti tijekom cijele godine u tropskim predjelima našeg planeta, dok će se bilo gdje drugdje na svijetu iste bolesti pojavljivati sezonski. 

„Istraživanje je važno jer nam omogućuje da prepoznamo prijetnju. Nadamo se da možemo spriječiti udomaćivanje nekih od tih virusa na teritoriju SAD-a. Ali bilo kojem pristupu usredotočenom samo na to da tropske bolesti ne uđu u SAD i Europu nedostaje šira slika. U sljedećih 50 godina praktički nitko u ljudskoj populaciji neće biti pošteđen“, upozorava Carson.

Tijekom istražavanja znanstvenici su došli do još nekih iznenađujućih otkrića. Naime, područja s najvećim porastom prosječne temperature, poput Zapadne Afrike i Jugoistočne Azije, uskoro bi mogla postati prevruća za neke vrste komaraca, prenosnika zaraznih bolesti.

Sve o komarcima i kako se zaštititi od njih

Premda nije sudjelovala u istraživanju, na rezultate se osvrnula i dr. Marci Drees, epidemiolog i stručnjak za prevenciju zaraznih bolesti. „Rezultati ovog istraživanja bili su očekivani. Svi smo svjesni posljedica globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena koje uz njega dolaze. Staništa prenosnika zaraznih bolesti – ne samo komaraca, nego i krpelja – sve će se više širiti u budućnosti“, upozorava Drees.

 Lajmska groznica koju prenose krpelji, izvrstan je primjer kako se stanište insekata koji prenose zarazne bolesti širi pod utjecajem klimatskih promjena. Nekoć se pojava ove bolesti vezala uz točno određeni teritorij, a danas praktički nema države u kojoj nije prijavljena“, objašnjava Drees.

Lajmska bolest – infekcija koja može zahvatiti svaki organ

Grupa znanstvenika koji su provodili istraživanje smatra da bi dobivene rezultate trebalo koristiti za planiranje odgovora na klimatske promjene i njihov učinak na bolesti.

„Sada imamo doista dobar uvid u to kako djeluje temperatura. Vrijeme je da iz područja rizika prijeđemo u područje predviđanja – tko će oboljeti, kada i koliko njih“, rekao je Carlson.

Recite zbogom komarcima! 11 učinkovitih savjeta za bezbrižno ljeto bez uboda

Carlson je izjavio kako nije siguran jesu li državni dužnosnici današnjice spremni nositi se s projekcijama klimatskih promjena koje mogu utjecati na buduće generacije.

“Ovo je samo jedna studija klimatskim promjenama i zdravlju, od tisuću koje se objavljuju svake godine, ali nadamo se da će započeti važne razgovore”, zaključio je Carlson.

Znate li koje biljke komarci ne podnose?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo