Zdravlje

Zdravlje

Probavni sustav: “Radnik” kojeg moramo čuvati

Mnogi su čuli za poslovicu koju je izrekao najpoznatiji grčki liječnik Hipokrat, a glasi: “Ono smo što jedemo”. Zasigurno ćete se složiti s tim da se i danas, toliko stoljeća poslije, može primijeniti.

Teški zadaci za probavni sustav

Vrlo često nam mali, a tako željeni zalogaji donose veliku radost. No, malo razmišljamo o tome kako djeluju na naš želudac i probavni sustav u cijelosti te što sve moraju odraditi stvarajući nam ugodu sitosti.

Koliko je složena funkcija probavnog sustava pokazuje podatak da tijekom prosječna životnog razdoblja od 70 godina naš organizam probavi oko 30 tona hrane i 50.000 litara tekućine. A da bi probava besprijekorno funkcionirala, brine se poseban dio živčanog sustava, takozvani trbušni mozak sa svojih sto milijuna neurona. Cijeli taj složeni proces probave hrane ne osjećamo sve do trenutka dok se ne pojave tegobe.

Zašto se javljaju problemi

Gotovo da i nije potrebno napominjati kojim smo sve stresnim situacijama izloženi u svakodnevnom životu, bilo da je posrijedi školovanje, posao ili privatni život.

Topli dani mame nas, uz to, na uzimanje većih količina hladne tekućine, a u zimskim mjesecima “teže” hrane, što teško pada na naš želudac, kao i uzimanje alkoholnih pića. Tu je i kava za razbuđivanje i održavanje koncentracije, a i pokoja cigareta za “smirenje”. Uzimanje lijekova, povremeno da bismo riješili kratkotrajnu glavobolju, zubobolju ili neku upalu, ili dugotrajno ako je posrijedi neka kronična bolest, dodatno opterećuje želudac i narušava ravnotežu.

Nije naodmet spomenuti i neodgovarajuće obroke (previše začinjeni, prevrući, u prevelikoj ili premaloj količini), koji se jedu na brzinu, tijekom kratke stanke koju uhvatimo između brojnih dnevnih obveza.

Pobuna u probavnom sustavu

Kao što smo već rekli, ako je sve u redu, probavni proces teče glatko, pa ga i ne osjetimo. No, nastanu li problemi, vrlo brzo ćemo osjetiti tegobe, kao što su bol u želucu, grčevi, nadutost, mučnina, osjećaj brze sitosti, osjećaj da hrana stoji u želucu, žgaravica.

Navedene tegobe ne javljaju se izdvojeno, nego najčešće nekoliko simptoma istodobno. Karakteristično je da se brojnim pretragama često ne otkriju organski uzroci tegoba, pa sve te simptome nazivamo skupnim nazivom funkcionalna dispepsija, to jest otežana probava, za koju se procjenjuje da zahvaća svakoga četvrtog stanovnika našeg planeta.

Rješenje nadohvat ruke

S obzirom na to da se ne nalazi organski uzrok, liječenje tegoba dugo je stvaralo probleme kako pacijentu tako liječniku. Terapija je najčešće pokrivala jedan od simptoma, a s ostalima se svaki pacijent nosio na svoj način.

Odnedavno je na našem tržištu putem zastupništva Oktal Pharme dostupno rješenje za te tegobe u obliku biljnog lijeka Iberogast®, koji označava višenamjensku terapiju.

Svaka od devet biljaka sadržanih u Iberogastu®ima različit spektar djelovanja, s tim da se njihovi učinci međusobno pojačavaju, to jest ostvaruju sinergiju.

Stoga se određenom terapijom napokon može pokriti više simptoma odjednom i na taj način poboljšati kvaliteta života oboljelih, jer Iberogast®normalizira rad želuca i crijeva, smanjuje bol u želucu, smanjuje lučenje želučane kiseline, štiti sluznicu te sprječava i uklanja nadutost. Djeluje brzo i dobro je podnošljiv. Učinkovitost i sigurnost njegove primjene jamče brojne studije i tradicija duga 50 godina.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo