Proces ugradnje umjetnog zgloba koljena - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Proces ugradnje umjetnog zgloba koljena

Foto: Shutterstock

U suvremenoj ortopediji ugradnja umjetnog zgloba koljena postala je standard. U Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion moguć je odabir najadekvatnije endoproteze koljena s obzirom na oštećenja. Endoproteza se prilagođava bolesniku, a ne obrnuto.

Zbog produžetka životnog vijeka razumljivo je da se susrećemo sa sve više degeneratvnih bolesti, a tako i degenerativnih bolesti zglobova, osteoartritisa.

Osteoartritis

Osteoartritis može biti uzrokovan samim starenem tkiva koje je određeno nasljednim osobinama (primarni osteoartritis) s jedne strane, a s druge strane može biti posljedica vanjskih uzroka (sekundarni osteoartritis). Od vanjskih uzroka najćešće se radi o posljedici loše izliječenog loma kostiju s posljedičnim narušenjem kongruecje globnih tjela, ili zaostalim otklonom fiziološke osovine, ozljeda ligamenata s posljedinim instabilitetom zgloba, oštećenjem samog hrskavičnog pokrova, meniska, aseptička nekroza, osteohondritis disekans. Uzrok degenerativnim promjenama zgloba mogu bisti posljedice različitih upala uzrokovanih mikrobima. Metabolične bolesti mogu izazvati upale zglobova s njihovim oštećenjem, poznat je giht. Velika grupa autoimunih upalnih sitemskih bolesti manifestira se oštećenjem zglobova. Najpoznatiji su kronični juvenilni artritis, reumatoidni artritis, ankilozantni artritis uz mnoge druge.

Kada se konzervativnim metodama liječenja lijekovima i fizikalnim terapijama i biološkim operacijama više ne postiže pozitivan rezultat liječenja indikacija je njegova zamjena ugradnjom umjetnog zgloba, tzv. endoproteze koljena.

Endoproteze koljena dijele se na djelomične, potpune i revizijske

Djelomičnim endoprotezama zamjenjuju se samo oštećeni dijelovi, dok se zdravi ostavljaju u svojoj funkciji.  Najčešće se mijenja nutarnji femorotibijalni zglob, rjeđe lateralni femorotibijalni, a najrjeđe patelofemoralni zglob. U slučaju progresije degenerativnih promjena mogu se zamijeniti preostali dijelovi zgloba djelomičnim endoprotezama, ili se radi konverzija prema potpunoj zamjeni zgloba. Svrha ugradnje djelomične endoproteze koljena je da se zamijeni samo oštećen dio zgloba a sačuva što više zdravih dijelova. Femoralni dio djelomične endoproteze građena je od medicinskog čelika. Tibijalna komponenta sastoji se ili samo od polietilena ili kombinacijom polietilena na metalnoj bazi koja je građena od titanijuma. U slučaju zamjene patelofemopralnog zgloba femoralni dio je od čelika a zglobni dio patele zamjenjuje se polietilenskim insertom.

Ugradnja djelomične endoproteze koljena

Ona ima relativno usko indikacijsko područje i odnosi se na oko 10-15% svih ugrađenih endoproteza. Ugrađuje se kod artroze koja zahvaća samo jedan odjeljak, bolesnik ne smije biti teži od 85 kg, osovina koljena ne smije odstupati  više od 10 stupnjeva, kretnje moraju biti slobodne, ligamenti očuvani, patelofemoralno ne bi trebalo biti većih degenerativnih promjena, osim ako se ne mijenja i taj zglob. Relativna kontraindikacija je sistemsko oboljenje kod koje je zglob u pravilu čitav oštećen. Ova vrsta endoproteze ugrađuje se manjim operacijskim rezom, poslijeoperacijske tegobe su manje i rehabilitacija traje kraće. Pacijent se drugi poslijeoperacijski dan vertikalizira i nakon 4 do 6 tjedana hoda punim opterećenjem, većinom bez štaka. Ako se dobro ugradi, predstavlja trajno rješenje i vrijeme preživljavanja jednako je dugo kao kod potpune ugradnje endoproteze. Budući da se mijenja tek oko 30% koljenskog zgloba,  bolesnik nakon provedene rehabilitacije najčešće zaboravi da je operiran, koljeno osjeća kao svoje.           

Potpune endoproteza koljena zamjenjuje sva tri odjeljka. Danas se najčešće ugrađuju bikondilarne endoproteze, cementirane ili bezcementne. Femuralna komponenta građena je od medicinskog čelika a tibijalna je od titanijuma. Na tibijalnu komponentu ugrađuje se polietilen koji služi smanjenju trenja i vrši funkciju zglobne hrskavice. Danas je to specijalan ukrižen polietilen (“cross link”), koji je vrlo otporan na habanje. Patela se nadograđuje s polietilenom, rjeđe na metalnoj bazi. Često nema potrebe za zamjenom patelarne komponente.

Treba imati na umu da se odstranjuje samo površnih 6 do 8 mm kosti. Ne odstranjuje se sam zglob kako se to ponekad misli. Veći dio ostaje oćuvan.To se odnosi na kolateralne ligamente, najčešće i stražnje ukrižene sveze, cijela zglobna čahura, sve tetive i svi mišići. To je razlog mogućnosti brze vertikalizacije, opterećenja hodom i brzo vraćanje u punu tjelesnu aktivnost.

Ugradnja endoproteze najčešće je definitivno rješenje. U slučaju labavljenja primarne endoproteze postoji mogućnost reoperacije i ugradnja  revizijske endoproteze. Kod razlabavljenja dolazi do manjeg ili većeg defekta koštane mase. Revizijska endoproteza pruža mogućnost  nove ugradnje nakon vađenja primarne endoproteze.

Primarna stabilnost omogućena je ugradnjom dužih trupova  kojima se učvrsti dublje u medularni kanal kosti. Defekt kosti može se nadograditi posebnim metalnim dodacima ili se ugrađuje koštani presadak.  Pokušava se oćuvati što veći dio koljena, što se odnosi kako na koštanu masu, tako i na pripadajuće ligamente, tetive i mišiće.  Današnji tipovi revizijskih endoproteza mogu se modularno nadograđivati tako da se može riješiti praktički svaka situacija.

Iz opisane palete u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion moguć je odabir najadekvatnije endoproteze koljena s obzirom na oštećenja. Endoproteza se prilagođava bolesniku, a ne obrnuto.

Saznajte sve o sindromu karpalnog kanala

Operacija bez boli – stvarnost ili mit?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo