Zdravlje

Zdravlje

Prof. Darko Ropac: Homeopatiju očekuje svjetla budućnost!

Primarijus prof. dr. sc. Darko Ropac priznati je znanstvenik, redoviti sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu, ali i zaljubljenik u homeopatiju. Svoje je dugogodišnje znanje i iskustvo pretočio u ilustrirani priručnik “Homeopatijom do zdravlja”.

Kad ste se zainteresirali za homeopatiju?

k                prof. dr. sc. Darko Ropac

Dogodilo se to prije 30-ak godina za vrijeme mog višemjesečnog usavršavanja u Velikoj Britaniji. Stanovao sam kod izvjesne gospođe Elizabeth Clark koja je, unatoč dobi od 85 godina, bila izvanredno živa, vedra i bistra. Iako sam primijetio kako uzima neke kuglice, tada nisam znao o čemu riječ. Nakon što sam ju upitao što to uzima, odgovorila mi je kako je riječ o prirodnom liječenju odnosno homeopatiji. Od tada sam počeo pomalo čitati o homeopatiji. Zanimalo me kako to da meni potpuno nepoznat način liječenja ima tako izvanredne efekte.

Kako ste prihvatili novi sustav liječenja koji je po principu “slično se liječi sličnim” apsolutno suprotan onome što su Vas učili na fakultetu?

Pretpostavljam da sam to uspio zato što sam završio specijalizaciju iz preventivne grane medicine pa sam se čitav život više bavio zdravljem nego bolešću. Moj interes se više bazirao na želji za očuvanjem i unaprjeđenjem zdravlja nego za liječenjem bolesnika. Kad sam prije tri godine počeo intenzivno raditi u homeopatskoj ordinaciji ustvari sam se vratio svojim korijenima kad sam kao mladi liječnik radio u ordinaciji i liječio ljude.

Podržavaju li kolege liječnici Vašu zaljubljenost u homeopatiju?

k

Iako zbog liječenja homeopatijom nailazim na veliko nerazumijevanje kolega i sveučilišnih profesora, ovaj sam oblik liječenja prihvatio s velikim veseljem jer sam shvatio da remedijama koje ne štete pacijentu mogu učiniti puno.  

Je li homeopatija održiv način liječenja?

Svakako. Klasična medicina nas danas izlaže agresivnim metodama liječenja. Međutim, jedan od osnovnih postulata djelovanja liječnika glasi “prije svega ne nauditi“. Klasična medicina radi upravo suprotno. Svakim davanjem lijeka mi pacijentu s jedne strane pomažemo, a s druge odmažemo. U homeopatiji nema takve situacije. Ako dam lijek i najbolesnijoj osobi, malom djetetu ili trudnici s rizičnom trudnoćom, ja znam da pacijentu ne mogu nauditi. Dakle, vraćam se prvobitnoj zakletvi “prije svega ne nauditi”.

Koje su najvažnije prednosti homeopatije?

kHomeopatski lijekovi nemaju štetan učinak na organizam, niti ikakvu interakciju međusobno ili s drugim, klasičnim lijekovima. Stoga tvrdim da homeopatija može biti jako dobra potpora klasičnoj terapiji koju ne poništavam.

Mislim kako je harmonija između klasične i homeopatske medicine idealna u liječenju ljudi. Osim toga, kod homeopatskih lijekova nema kontraindikacija.

Kakva je budućnost homeopatije u Hrvatskoj?

Mislim da će homeopatija doživjeti daljnji prosperitet i u konačnici zvanično priznanje od strane medicinskih krugova u Hrvatskoj. Međutim, bojim da će do tada proći još barem 20-ak godina. Homeopatija je danas kod nas sve češće zastupljena. Dobra je vijest da se u zadnjih 10-ak godina pojavilo sve više liječnika i diplomiranih homeopata sa završenim četverogodišnjim studijem u Velikoj Britaniji. Smatram da bi homeopatiju trebalo prihvatiti kao partnera i dopunu klasičnom liječenju. Ona može biti dopunska terapija, ali u velikom broju slučajeva može biti i jedina osnovna terapija kojom se postiže potpuno izlječenje.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo