Zdravlje

Zdravlje

Progutali ste žvakaću gumu? Vani je za tjedan dana, osim u jednom slučaju koji nije bezazlen!

Shutterstock

Priča kojom su vas bake i stroge učiteljice plašile da će žvakaća guma – ukoliko je progutate – u vašem organizmu ostati čak 7 godina nije ništa drugo nego običan mit. Sigurni smo da se istim trikom i vi danas koristite kad vas klinci osobito nerviraju žvačući glasno u vašoj blizini!

Ljudsko tijelo je pravo čudo zbog tisuću razloga. Znate li da može u 60 sekudni proizvesti milijune krvnih stanica? Ali ponekad i ovaj savršeni stroj naiđe na prepreku. Izvrstan primjer za to je prastari mit o žvakačoj gumi, koja neprobavljena ostaje u organizmu punih 7 godina.

„Ovaj mit je istinit otprilike toliko, koliko je istinit onaj drugi da će vam u trbušnoj šupljini izrasti lubenica ukoliko progutate njezine sjemenke“, tvrde stručnjaci.

Zašto svijetom vlada žvakomanija

Evo što se doista dogodi u vašem želucu

Premda nije istina da će se žvakaća guma u vašem probavnom sustavu zadržati sedam godina, istina je da ste upravo progutali namirnicu proizvedenu većinom od umjetnih materijala koje nije moguće probaviti.

Ipak, neće se godinama zadržati u vašem organizmu nego u najgorem slučaju nešto duže od tjedan dana. To je zbog toga što vaš želudac povremeno svoj sadržaj prazni u tanko crijevo, nakon čega on putuje u debelo crijevo i u konačnici u vidu stolice izlazi iz vašeg organizma.

Žvakaćom gumom do bolje koncentracije!

Prijeti li vam opasnost od žvakaće koju ste progutali?

Premda ćete neke sastojke žvakaće gume – poput šećera koji sadrži – jednostavno probaviti, često gutanje nije nešto najbolje što se vašem tijelu može dogoditi.

„Neprestano gutanje žvakaćih guma može uzrokovati stvaranje manje mase neprobavljivog materijala koji potencijano može dovesti do  ostrukcije crijeva“, upozoravju stručnjaci.

Žvakaća guma – je li dobra za vas?

Koliko, dakle, žvakaćih guma smijete progutati?

Najbolje nijednu! Premda vam se od jedne neće ništa dogoditi stručnjaci savjetuju da izbjegavate gutanje, osim u slučaju krajnje nužde (ako takvo što postoji!).

Da biste izbjegli potencijalno „ljepljivu situaciju“ u vašem probavnom sustavu, otmjeno ispljunite žvakaću u paprinatu maramicu i bacite je u koš za smeće!

Koliko dana treba za usvajanje navika?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo