Neke od najčešćih kućnih nezgoda su opekline. Na svakom koraku nailazimo na potencijalne zamke kojih se moramo čuvati: u kuhinji, kupaonici ili garaži.
Ako se opečete, najvažnije je djelovati na vrijeme kako biste umanjili ozbiljnost opeklina. Naime, polovica opečenih osoba zbog prekasne reakcije završi u bolnici.
Tretiranje opeklina ovisi o njihovom stupnju. Dijelimo ih
na opekline prvog stupnja koje su uzrokovane kratkim kontaktom s vrućom vodom,
parom, vrućim predmetima ili pretjeranim sunčanjem; opekline drugog stupnja
koje oštećuju prvi i drugi sloj kože i uzrokuju mjehure, crvenilo ili
dijelove s izbijeljenom kožom; te opekline trećeg stupnja koje predstavljaju najozbiljniji
problem. One zahtijevaju trenutnu medicinsku pomoć jer oštećuju sve slojeve
kože. Isto kao i opekline drugog stupnja, one su rezultat kontakta s kemikalijama, vrućim tekućinama ili vatrom.
Rezultati ovakvih opekotina su pougljenjena koža i uništeni živci. Ssobe s ovakvim opeklinama moraju dobiti
tekućinu, elektrolite i proteine putem infuzije. Presađivanje kože je često
jedini način spašavanja pacijenta jer se izgoreni dio pretvara u mrtvo tkivo.
Što učiniti kod opeklina?
- Opečeni dio tijela odmah stavite pod mlaz hladne vode i
držite 10 do 15 minuta dok osjećaj peckanja ne prestane. - Zaustavite moguće krvarenje.
- Nanesite mast za opekline ako se radi o oštećenju prvog stupnja.
- Ranu pokrijte sterilnom gazom ili hladnim zavojem.
- Skinite prsten, sat, cipele i usku odjeću prije nego što nastupi natečenost.
- Ako su opekline nastale zbog dodira s kemikalijama,
skinite svu odjeću koja je bila u kontaktu sa supstancom i ispirite oči vodom. - Tražite liječničku pomoć ako se radi o opeklinama drugog i
trećeg stupnja. - Nemojte skidati odjeću koja je zalijepljena za opeklinu.
Umjesto toga, razrežite tkaninu oko rane i odstranite koliko god možete,
izbjegavajući oštećeno područje. - Ako ste se predugo izlagali suncu, na očišćenu kožu nanesite gel aloe vere koja će vratiti hidrataciju i elastičnost traumatiziranoj koži. Gel nanesite svakih par sati.
K. Horvat