Zdravlje

Zdravlje

Prvi i upozoravajući simptomi koji mogu značiti da nastupa demencija

Shutterstock

Demencija obično započinje polako, ali će sigurno napredovati a simptomi će se pogoršavati

Demencija je pojam koji se koristi za opis raznih simptoma, uključujući probleme s pamćenjem, razumijevanjem, procjenjivanjem, govorom i mislima, stoji na stranicama Mayo klinike.

Demencija počinje polako, postepeno simptomi jačaju da bi došlo do pogoršanja koje utječe na mogućnost čovjeka da obavlja zadatke, druži se i održava veze“. Simptomi mogu biti razni, ali najčešće se ponavljaju upravo ovi:

Počeli ste zaboravljati

Te će promjene prvo primijetiti supružnik ili ukućani, često je upravo situacija kada vam memorija postane loše prepoznatljiv znak demencije, slažu se stručnjaci s Mayo klinike.

Drugi početni simptomi mogu uključivati:

  1. Stalno postavljate ista pitanja
  2. Zaboravljate uobičajene riječi
  3. Treba vam više vremena da dovršite stvari
  4. Predmete ostavljate po kući i ne možete ih pronaći
  5. Izgubite se kada krenete u šetnju ili kada vozite po poznatim cestama
  6. Promjene u raspoloženju bez očitog razloga

Imate problema s komunikacijom i pronalaženjem prave riječi

Na stranicama NHS stoji kako osobe s najčešćim oblikom demencije, poput Alzheimera, često imaju blagi oblik afazije, a to često uključuje i probleme s pronalaženjem pravih riječi, a teško se sjetiti imena onih koje osoba dobro poznaje.

Problemi sa snalaženjem u prostoru i vizualizaciji

Prvi primjer se navodi situacija kada se čovjek izgubi u vožnji automobilom u svom gradu. Problemi iz ovog spektra uključuju simptome poput nemogućnosti procjene okoline, prostora. Starije osobe mogu imati i problema s razumijevanjem onoga što vide, a neki mogu doživjeti halucinacije vezane za prostor i ono što vide.

Što je drukčije kada ostanete trudni s 20, 30 ili 40 godina i kada žena postaje prestara za trudnoću?

Problemi s rezoniranjem i rješavanjem problema

Uz bilo koji oblik demencije, vjerojatno će doći do problema u komunikaciji, učenju i rješavanju problema. Te promjene se mogu pojaviti u kratkom roku ili postepeno. Kako će se stanje razvijati i što će se dogoditi, ovisi od osobe do osobe, i o tome koji je dio mozga zahvaćen demencijom.

Problemi s izvršavanjem kompleksnih zadataka

“Demencija može svakodnevne zadatke učiniti vrlo zahtjevnima i problematičnim. Mnoge stvari radimo a da o njima ne razmišljamo“, stoji na stranicama europske udruge za Alzheimer. Osobe koje imaju demenciju se zaborave obući ujutro, okupati se ili napraviti kavu. Više nije jasno što se prvo oblači, a aparat za kavu postaje kompliciran za upravljanje. Događa se to da se srame govoriti o tome što im se događa pa često dugi kriju svoje stanje.

Problemi s koordinacijom

Možete doći do problema s obavljanjem nekih zadataka koje uključuju motoriku u koordinaciju, poput zakopčavanja hlača,  otvaranjem staklenke, pa čak i žvakanja.

Dezorijentacija

U ranoj fazi, gubitak pamćenja i zbunjenost mogu biti blagi. Osoba će biti svjesna što se događa a samim time i frustrirana promjenama koje se događaju poput zaboravljanja nedavnih događaja, procesuiranja što su drugi rekli. U kasnijoj fazi, gubitak pamćenja postaje puno jači.

Iskustva pacijenata s depersonalizacijom: Što morate znati o ovom neobičnom osjećaju i iskustvu?

Promjena osobnosti

Nažalost uz demenciju dolazi i do promjene ponašanja pa se ono uvelike može razlikovati od prijašnjeg. Upravo je ovo promjena koja može biti jako teška za prijatelje i obitelj. Događa se to da u demenciji osoba gubi stanice u dijelovima mozga. Kakve će promjene u ponašanju biti ovisi o tome koji je dio mozga oštećen.

Može doći do neprimjerenog ponašanja

Bolest koja uzrokuje demenciju može oštetiti  dijelove mozga koji nas inače sprečavaju da se neprimjereno ponašamo. Komentari i djela mogu uzrokovati probleme, posebno ako su usmjereni na članove obitelji ili prijatelje. Važno je zapamtiti da su upravo ove promjene samo simptom demencije.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo