Zdravlje

Zdravlje

Psorijaza – 7 stvari koje trebate znati o ovoj imunološkoj bolesti

Psorijaza je složena imunološka bolest koja nameće ozbiljno opterećenje pojedincu i društvu.

  1. U Hrvatskoj psorijazu ima oko 80 tisuća osoba što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti.
  2. Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama.
  3. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa koji može stvoriti trajni invaliditet.
  4. Ona je kronična i ne prenosiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože.
  5. Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja, osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam.
  6. U težem obliku može dovesti i do metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih.
  7. Iako ova bolest nije zarazna, zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze te  zbog često nagrđujućih promjena na koži  dodatno stigmatizira oboljele.

Dostupna terapija

Shvatite psorijazu ozbiljno” slogan je kojim ove godine krovna svjetska udruga oboljelih od psorijaze IFPA obilježava 29. listopada, Svjetski dan psorijaze. Društvo psorijatičara Hrvatske kao član IFPA predstavlja javnozdravstvenu kampanju „Mi možemo sve“. Cilj ove javnozdravstvene kampanje je upozoriti i podsjetiti oboljele i širu javnost kako je pravovremena i adekvatna terapija dostupna i visokoučinkovita.  

Psorijatični artritis – svaka treća osoba koja ima psorijazu razvije i ovu bolest

Bez adekvatne, pravovremene i dostupne  terapije, oboljeli od psorijaze suočavali su se s nizom problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo svaki drugi oboljeli trebao je podršku, a kod svakog četvrtog oboljelog, psorijaza je utjecala i na profesionalni život. Međutim, dostupna i visokoučinkovita terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima, kako privatnim tako i profesionalnim.

Psorijaza se javlja u čak 50% bolesnika prije 25. godine!

Problem prikrivanja

Nina Vojnić, Predrag Strunić, Andrija Dragija i Inka Marinić godinama se bore s psorijazom i zaštitna su lica ove javnozdravstvene kampanje kojoj je cilj osvijestiti i oboljele i širu javnost kako oboljeli uz terapiju mogu sve. Nina Vojnić primijetila je prve simptome psorijaze u ranoj mladosti. Kao i mnogi oboljeli suočavala se s problemom prikrivanja dijelova zahvaćene kože i biranju adekvatne garderobe. Predrag  Strunić bori se s psorijazom već 23 godine. Nakon niza godina aktivne bolesti, sada je u remisiji i uživa s prijateljima i obitelji. Inka Marinić i Andrija Dragija već nekoliko godina koriste biološku terapiju koja ih je vratila punoj radnoj  sposobnosti te pruža mogućnost ponovnog uživanja u sportskim i društvenim aktivnostima.

Oni svi osjećaju da mogu sve što prije nisu mogli zahvaljujući efikasnoj i učinkovitoj terapiji.

Pravovremeno uvedena terapija bitno određuje tijek bolesti i uzročno posljedično stvaranje invaliditeta kod psorijatičnog artritisa, te uključenost ili isključenost pojedinca iz društva.

Potrebno je osigurati trajnu dostupnost adekvatne terapije i njeno pravovremeno uvođenje, jer je cost-benefit analizom jednostavno izračunati koliki financijski teret predstavlja isključeni pojedinac sustavu u cjelini.

6 jednostavnih trikova za prikrivanje psorijaze

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo