Zdravlje

Zdravlje

Pušači imaju lošije izglede preživjeti rak debelog crijeva

Ne samo da su pušači skloniji razvijanju raka debelog crijeva u odnosu na nepušače nego imaju lošije izglede ishoda bolesti, tvrde američki istraživači.

Do ovog su zaključka stigli nakon što su pratili gotovo 2300 osoba s dijagnozom raka debelog crijeva kroz razdoblje od devet godina. Svi su ispitanici dali podatke o svom pušačkom statusu i navikama konzumiranja alkohola, a istraživači Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson iz Seattlea su zabilježili svaki smrtni slučaj do 2010. godine.

Stručnjaci su ustanovili kako je od 920 nepušača 22 posto umrlo od raka debelog crijeva za vrijeme studije, usporedno s 30 posto pušača i 25 posto bivših pušača. To znači da su osobe koje puše bile 30 posto sklonije umiranju zbog ove maligne bolesti za vrijeme studije. Također su bile 50 posto sklonije umiranju zbog bilo kojeg uzroka nego nepušači. Kada su stručnjaci uzeli u obzir i druge faktore, poput dobi, obrazovanja ili jesu li ispitanici rutinski bili pregledavani za rak debelog crijeva ili nisu, dobili su iste rezultate.

“Ako vam treba još jedan razlog da biste prestali pušiti, ovo je prilično dobar razlog. Budući da je pušenje povezano s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca i pluća, uvijek postoji razlog za prestankom pušenja”, objasnila je Amanda Phipps, voditeljica centra.

O raku debelog crijeva

Operacija je glavna metoda liječenja raka debelog crijeva. Međutim, polovici se pacijenata bolest vrati čak i nakon operacije i to u roku od pet godina jer su se kancerogene stanice već proširile po drugim dijelovima tijela.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi karcinom po učestalosti i kod muškaraca i kod žena. Tako od 100.000 stanovnika godišnje obole 53 muškarca i 41 žena.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne
metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska
zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo