Zdravlje

Zdravlje

Pušačice sklonije raku debelog crijeva nego pušači

Čak i žene koje dnevno popuše manje od deset cigareta povisuju svoj rizik od raka debelog crijeva. S obzirom na to da je ova bolest toliko učestala, čak je i umjereno pušenje odgovorno za mnoge nove slučajeve.

Svima je dobro poznata veza između pušenja cigareta i obolijevanja od malignih bolesti. Stiglo je još jedno istraživanje prema kojem cigarete povisuju izglede razvijanja raka debelog crijeva – pogotovo kada su u pitanju žene.

Bivše ili sadašnje pušačice izložene su gotovo 20 posto višem riziku od razvijanja raka debelog crijeva nego žene koje nikada nisu pušile, tvrde istraživači norveškog Sveučilišta Tromso, a ovaj je rizik nešto niži za muškarce (pušači povisuju svoj rizik za osam posto. “Čak i žene koje dnevno popuše manje od deset cigareta povisuju svoj rizik od raka debelog crijeva. S obzirom na to da je ova bolest toliko učestala, čak je i umjereno pušenje odgovorno za mnoge nove slučajeve. Veliki dio slučajeva raka debelog crijeva mogao bi se spriječiti samo da ljudi ne puše“, upozorila je voditeljica studije Inger Gram, profesorica društvene medicine Sveučilišta Tromso.

Njen je tim analizirao podatke više od 600.000 osoba starih između 19 i 67 godina, a koncentrirali su se na njihove pušačke navike, tjelesnu aktivnost i druge faktore koji su crtali sliku o njihovom stilu života. Kroz 14 godina istraživanja, gotovo je 4000 ispitanika razvilo rak debelog crijeva, a izgledi su bili najveći za pušačice. Također, što su osobe duže pušile, to je njihov rizik od raka debelog crijeva bio viši. Tako su pušačice koje su pušile 40 godina ili više povisile svoj rizik za gotovo 50 posto.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Što je rak debelog crijeva?

Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih malignihbolesti među stanovništvom razvijenog svijeta i ujedno jedan od glavnih uzroka smrti sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Kod muškaraca rak debelog crijeva dolazi među prvih pet uzroka smrti, uz cirkulacijske bolesti i rak bronha i pluća, a kod žena je također na visokom osmom mjestu vodećih uzroka.

Ova maligna bolest u početnoj fazi nastanka nema simptoma, što ga čini teškim za dijagnosticirati na vrijeme, a liječnici ističu redovitu kolonoskopiju kao mjeru opreza. Nedavno je američko istraživanje pokazalo kako redovita
kolonoskopij
a može smanjiti rizik od razvijanja naporednog oblika raka debelog
crijeva za čak 70 posto!

Na rak debelog crijeva također treba posumnjati i kada se javi neobjašnjiv i neplaniran gubitak tjelesne težine uz gubitak apetita.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne
metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša
. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska zdravstvena
organizacija. Riječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem
na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo