Zdravlje

Zdravlje

Pušenje smanjuje osjet okusa

Savršen okus omiljene kave mogao bi ostati samo sjećanje pušaćima i onima koji su to bili, zaključuje nedavna studija.

Francuski znanstvenici nalaze da bivši i sadašnji pušaći imaju slabije osjetilo okusa od nepušača. Pretpostavljaju da je to posljedica unosa kemijskih dodataka iz cigarete, ali nisu to uspjeli direktno povezati kao uzrok.

Istraživanje je okupilo 450 ispitanika od kojih se tražilo da prepoznaju četiri glavna okusa -slatko, slano, gorko i kiselo, te njihov intenzitet. Ispitanici su podijeljeni u grupe – pušaći, nepušači i bivši pušači.

Pušaći su odmah prepoznali slatko, slano i kiselo, ali nisu osjetili intenzivan gorak okus kave. Ovo se znanstvenicima činilo posebno zanimljivo jer ga nepušači prepoznaju u jako malim koncentracijama.

Otprilike jedan od pet pušaća nije uspio identificirati gorak okus kave, u odnosu na četvrtinu bivših pušaća i 13 posto nepušača, zaključuje se u studiji objavljenoj u časopisu “Chemosensory Perception“.

Skup određenih komponenti iz dima cigarete mogao bi utjecati na obnovu osjetilnih papila i smanjenu sposobnost prepoznavanja određenih okusa čak i nakon prestanka pušenja, navodi voditelj studije Nelly Jacob i njegove kolege iz Pitie-Salpetriere bolnice u Parizu.

“Smatramo da bi percepciju gorkog okusa u pušaća trebalo više istražiti, što bi moglo poslužiti kao argument u prevenciji pušenja ili kao alat za prestanak.” zaključuje Nelly Jacob u novom izdanju časopisa.

U članku 10 savjeta za prestanak pušenja potražite način koji vama odgovara i riješite se te ružne i štetne navike! 

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo