Zdravlje

Zdravlje

Pušenje u trudnoći vodi pretilosti vašeg djeteta

Ako pušite za vrijeme trudnoće, dobro promislite o toj lošoj navici. Najnovije je istraživanje pokazalo kako na taj način povećavate izglede za pretilost svog mališana kada uđe u pubertet.

Djeca čije su majke pušile u drugom stanju imaju strukturalne promjene u mozgu zbog kojih su skloniji jedenju masne hrane i na kraju, nakupljanju suvišnih kilograma, tvrde kanadski stručnjaci.

“Činjenica da je pušenje u trudnoći povezano s visokim rizikom od pretilosti potomstva je poznata, no mogući mehanizam koji vodi do tog rizika nije bio u potpunosti jasan. Naša studija je pokazala kako majčino pušenje može uzrokovati strukturalne promjene u dijelu mozga koji procesuira nagrade te može povećati sklonost prema masnoj hrani“, objasnila je dr. Zdenka Pausova iz Bolnice za bolesnu djecu u Torontu, ujedno i voditeljica istraživanja.

Dodala je kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti ovo otkriće potvrdilo, s obzirom da neće sve majke koje puše u trudnoći imati pretilu djecu. Pušenje trudnica predstavlja samo jedan u nizu faktora rizika koji mogu prevagnuti i tako doprinijeti sklonosti tinejdžera debljanju.

Njen je tim u svoje istraživanje uključio gotovo 400 tinejdžera starih između 13 i 19 godina.

Od ukupnog broja mladih ispitanika, 180 je imalo majke koje su pušile više od jedne cigarete za vrijeme drugog tromjesečja trudnoće. Prosjek je iznosio 11 cigareta dnevno. Kao što su i očekivali, istraživači su ustanovili kako su bebe čije su majke pušile imale manju težinu nakon poroda, kraće su ih dojile i bili su prosječno teži u pubertetu usporedno s vršnjacima čije majke nisu pušile u trudnoći.

“Često savjetujemo žene i kažemo im da pušenje u trudnoći može povećati rizik od niže porođajne težine bebe, no one baš i ne cijene taj savjet. Znamo da ako personaliziramo tu poruku, možda će im pomoći u motivaciji prestanka pušenja“, zaključila je Patricia Folan, direktorica Centra za kontrolu duhana iz New Yorka, koja je komentirala ovo istraživanje objavljeno u časopisu Archives of General Psychiatry.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo