Zdravlje

Zdravlje

Pušenjem povisujete rizik od raka kože

Ako ne možete zamisliti svoj život bez cigareta, znajte kako su dugačkom popisu ozbiljnih i teških bolesti kojima ste skloniji sada stručnjaci dodali i karcinom skvamoznih stanica.

Riječ je o jednom od češćih oblika raka kože koji uz karcinom bazalnih stanica čini 97 posto svih vrsta raka kože. Pojavnost ovog raka u porastu je diljem svijeta, a smatra se kako se svake godine javi dva do tri milijuna novih slučajeva.

Stručnjaci Sveučilišta u Nottinghamu su analizirali podatke prethodnih 25 studija provedenih u 11 zemalja sa sredovječnim do starijim osobama kao najčešćim ispitanicima.

Ovom je meta-analizom ustanovljeno kako je pušenje cigareta povezano s 52 posto višim rizikom od razvijanja karcinoma skvamoznih stanica.

“Ova studija naglašava važnost za kliničke liječnike koji bi aktivno trebali ispitivati visokorizične pacijente, uključujući pušače, kako bi se ustanovio slučaj ranog raka kože, s obzirom da rana dijagnoza može poboljšati prognozu. Rano otkrivene lezije se lakše tretiraju u odnosu na one zanemarene“, objasnila je Jo Leonardi-Bee, voditeljica studije objavljene u časopisu Archives of Dermatology.

Rak skvamoznih stanica javlja se u epidermisu, gornjem sloju kože i može se proširiti na druge organe. S druge strane, rak bazalnih stanica javlja se u dermisu (sloju kože ispod epidermisa) i ne širi se na druge organe.

Želite prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne
metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska
zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo