Zdravlje

Zdravlje

Radiolozi bi trebali redovito testirati vid

Radiolozi, poput profesionalnih pilota, ovise o dobrom vidu. On je nezaobilazan dio njihovog zanimanja.

Međutim, radiolozi se, za razliku od pilota, nisu obavezni podvrgavati redovitim testiranjima vida. Novo je istraživanje otkrilo kako se otprilike 50 posto anketiranih radiologa ne sjeća kada je zadnji put obavilo testiranje vida.

kU istraživanju provedenom na Medicinskom fakultetu u Baltimoreu je sudjelovalo 48 radiologa, koji su pristali proći kroz kratki pregled prije nego što im obave ispitivanje oštrine vida.

“Od 48 sudionika, njih 8 se nije moglo sjetiti jesu li ikada bili na pregledu vida nakon završetka fakulteta”, izjavio je dr. Nabile Safdar, voditelj studije.

“Četrnaest sudionika je izjavilo kako je njihovo posljednje ispitivanje vida bilo prije 24 mjeseca ili više. Jedan je radiolog čak priznao da je od posljednjeg pregleda vida prošlo punih 15 godina”, izjavio je dr. Safdar.

Oštrina vida sudionika istraživanja se, u bilo kojem rasponu mjerenja, kretala od 20/30 do 20/10.

“Liječnici i pacijenti ovise o sposobnosti radiologa da precizno opažaju razlike u nalazima i pružaju odgovarajuće dijagnoze temeljene na tim nalazima”, izjavio je.

“Iako je malo vjerojatno da će varijacije koje smo otkrili u oštrini vida među radiolozima imati utjecaj na kliničko dijagnostičko djelovanje, mi radiolozi imamo odgovornost prema našim pacijentima i samima sebi – dakle, moramo biti sigurni da je s našim vidom sve uredu”, izjavio je dr. Safdar.

Istraživanje je objavljeno u American Journal of Roentgenology.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo