Radioterapija: Nuspojave mogu izazvati bol i nelagodu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Radioterapija: Nuspojave mogu izazvati bol i nelagodu

I dok ste prošlotjednim člankom doznali sve o primjeni i provođenju radioterapije, ovaj vas tjedan dr. Katarina Antunac upoznaje s nuspojavama zračenja i praktičnim savjetima u vezi prehrane i načina života.

Iako sam postupak zračenja ne boli, nuspojave koje se javljaju kao posljedica zračenja mogu izazvati bol i nelagodu. Nuspojave variraju od osobe do osobe ovisno o dozi zračenja i lokaciji tumora koji se zrači. Neki ljudi gotovo uopće neće imati nuspojave dok će neki imati izražene nuspojave.

Zračenje ne oštećuje samo tumorske stanice, nego i zdrave stanice pa se provodi u frakcijama. Što je manja frakcija zračenja (doza zračenja dana bolesniku u pojedinoj seansi zračenja) to je bolja zaštita zdravih tkiva. Stoga se kod primarne i adjuvantne radioterapije kojima je cilj izlječenje bolesnika, zračenje daje u više manjih frakcija; 16-38 frakcija po 125-266 cGy, ovisno o sijelu tumora. Time se smanjuje oštećenje zdravih tkiva te učestalost kasnih nuspojava.

kPrvih nekoliko dana zračenja često se javlja umor i pospanost koji se odmicanjem terapije smanjuju. Te smetnje su prolazne i nestaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Tijekom zračenja bolesnik se može ponašati kao i inače, koliko mu to opće stanje dozvoljava.

Važno je napomenuti da bolesnik koji je podvrgnut vanjskom zračenju nije radioaktivan, ne predstavlja opasnost za okolinu pa tako ni za djecu te može rukovati kućanskim aparatima i sl..

Nuspojave zračenja se dijele na rane i kasne

U rane nuspojave ubrajamo one koje se javljaju unutar 6 mjeseci od početka zračenja, najčešće između 2. i 4. tjedna zračenja. Tu spadaju umor i promjene na koži i sluznicama poput crvenila, iritacija i ljuštenja. Nuspojave se javljaju isključivo u polju zračenja, odnosno u dijelu tijela koji se zrači što znači da se opadanje kose ili proljev neće javiti ukoliko se zrači dojka. Kod zračenja glave i vrata može doći do opadanja kose, otežanog gutanja i promjene okusa. Kod zračenja prsnog koša moguće je otežano gutanje, skraćivanje daha i kašalj. Kod zračenja probavnog trakta moguća je pojava mučnine, proljeva i povraćanja.

kKod zračenja zdjelice može se javiti učestalo mokrenje i pečenje, iritacija mjehura i seksualna disfunkcija. Zračenje može utjecati na smanjenje broja eritrocita što se može manifestirati umorom, padom broja leukocita što povećava rizik od infekcija i smanjenjem broja trombocita što negativno utječe na sposobnost zgrušavanja krvi. Većina navedenih nuspojava nestaje unutar 2 mjeseca nakon završetka zračenja.

Kasne nuspojave se javljaju 6 mjeseci od početka zračenja. Tu spada zadebljanje kože i sluznice s posljedičnim otežanim gutanjem, mokrenjem, pražnjenjem crijeva, krvarenje iz mokraćnog mjehura i debelog crijeva, neplodnost, oštećenje sluha i vida, promjene na krvnim žilama s povećanim rizikom nastanka srčanog i moždanog udara te povećan rizik nastanka sekundarnog tumora.

Nuspojave traju i neko vrijeme po prestanku zračenja jer je zdravim tkivima potrebno vrijeme za oporavak. Nuspojave mogu ograničiti sposobnost obavljanja uobičajenih aktivnosti. Razina aktivnosti ovisi o tome kako se bolesnik osjeća pa će neki bolesnici nastaviti s radom za vrijeme zračenja dok će drugi imati veću potrebu za odmorom.

kRadioterapija se postepeno razvijala u posljednjih nekoliko desetljeća pa je današnji način liječenja puno precizniji nego prije, a i više se zna o izračunu optimalne doze zračenja što smanjuje nuspojave i eventualnu mogućnost nastanka sekundarnog tumora.

Za vrijeme radioterapije bitno je uzimati dovoljno tekućine. Prehrana mora biti redovita i raznolika. Načelno su dozvoljene sve namirnice, ali ponekad treba izbjegavati određenu hranu ovisno o sijelu tumora. Npr. kod zračenja zdjelice treba izbjegavati hranu koja napuhava i nadražuje crijeva kako ne bi pogodovala oštećenju sluznice i nastanku proljeva. Onkolog će u takvim slučajevima bolesniku dati popis namirnica koje treba izbjegavati. Svakako je dozvoljeno konzumiranje 1-2 čaše vina na dan. Pušenje je strogo zabranjeno jer kod određenih tumora (npr. tumora glave i vrata) znatno kompromitira učinak zračenja.

Za vrijeme liječenja, kontracepcija se preporuča i ženama i muškarcima. Zračenje trudnice može oštetiti plod pa o eventualnoj trudnoći treba obavezno obavijestiti onkologa. S obzirom da zračenje može negativno utjecati na plodnost oba spola, savjetuje se razgovarati o tome s liječnikom prije početka terapije.

Iznimno je važno jednom tjedno javiti se svom onkologu radi kontrole, rješavanja eventualnih nuspojava te postavljanja svih pitanja koja se pojave tijekom terapije.

 

j
Autorica teksta:

Dr. med. Katarina Antunac
Specijalist radioterapije i onkologije
KBC Sestre Milosrdnice, Klinika za tumore
Zavod za radioterapiju i internističku onkologiju

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo