Zdravlje

Zdravlje

Rak dojke: Škrobna hrana povećava rizik od povratka bolesti

Rezultati istraživanja su pokazali kako povećana konzumacija hrane bogate ugljikohidratima, osobito škrobom, može povećati rizik od recidiva raka dojke.

l“Žene koje jedu povećane količine ugljikohidrata, posebno škroba poput krumpira imaju veći rizik od ponovne pojave bolesti. Iako je povezanost između visoke razine ugljikohidrata i rizika od raka dojke primijećen i prije, naše istraživanje je bilo posebno usmjereno na škrobne ugljikohidrate”, pojasnila je Jennifer Emond. znanstvenica Sveučilišta Kalifornija.

Iako ugljikohidrati pružaju organizmu potrebne hranjive tvari i energiju, neki ugljikohidrati su zdraviji od drugih. Rafinirani ugljikohidrati, kao što su bijeli kruh i bijela tjestenina, sadrže više škroba od cjelovitih žitarica.

Iako znanstvenici još uvijek sa sigurnošću ne mogu objasniti vezu između škroba i povratka raka dojke, stručnjaci vjeruju kako spomenuta hrana podiže razinu inzulina. A povišena razina inzulina je povezana s većim rizikom od raka dojke. Inzulin može stimulirati rast stanica tumora.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo