Zdravlje

Zdravlje

Rak želuca, krvni ugrušci, bolesti srca… Krvna grupa otkriva kojim ste bolestima podložniji

Shutterstock

Važno je znati koja je vaša krvna grupa, a posebno u hitnim medicinskim situacijama.

Osam je glavnih krvnih grupi: A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-.Važno je zapamtiti koja je vaša krvna grupa, a posebno ako se radi o hitnom stanju, kada vam ta informacija može i spasiti život. Stručnjaci kažu kako vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima podložni. 

Bolesti srca 

Dobra je vijest za osobe koje imaju grupu 0 da istraživanja pokazuju kako je rizik za razvojem bolesti srca za vas nizak. Stručnjaci nisu sigurni zašto, a neki misle kako se može  raditi o tome da druge krvne grupe jesu povezane s višim razinama kolesterola i proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka, puše webmd.com. 

Rak želuca 

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. Posebno se to odnosi na grupu A kod kojih se češće primjećuje rak želuca. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. Pilori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u trbuhu i može uzrokovati upale i čireve. 

Pamćenje 

Mala je studija provedena koja je pokazala da osobe koje često imaju probleme s pamćenjem su one s AB grupom

Rak gušterače 

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. Pilori da raste i razvija se u crijevima. Za vas postoje veće šanse da dobijete rak gušterače. 

Stres

Stres povećava razinu kortizola u krvi, hormona stresa. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene razine kortizola. Možda vama jednostavno pada nešto teže 

Rak debelog crijeva sve se češće javlja kod mlađih osoba, a ovaj bi napitak mogao biti razlog

Malarija

Krvna grupa 0 može pomoći da se oduprete ovoj bolesti, a ona je uzrokovana ugrizom komarca. Parazitu je teže da se nastani ako imate krvnu grupu 0

Čir 

Čir na želucu je jako bolna stvar i otežava svakodnevni život, a čini se da se  češće događa osobama koje imaju krvnu grupu 0. 

Krvni ugrušci 

Venska tromboza je stanje kada se ugrušci stvaraju u dubinskim venama, na primjer onima koji se nalaze u vašim nogama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem. 

Duljina života

Šanse da ćete živjeti dulje imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle kako je to posljedica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih žila. 

Plodnost 

Vaša krvna grupa ne može predvidjeti kada ćete ostati trudni, ali može igrati ulogu. U jednoj studiji se pokazalo kako žene koje imaju manji broj zdravih jajnih stanica češće imaju krvnu grupu 0, ali je potrebno još istraživanja kako bi se to dokazalo. 

Jedna krvna grupa stavlja vas u rizičnu skupinu za nastanak dva najopasnija karcinoma

Dijabetes 

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci i dalje nisu sigurni zašto te smatraju da je potrebno još dodatnih istraživanja. 

Moždani udar

Vaš rizik za moždanim udarom raste ako imate krvnu grupu AB. Liječnici misle da je to posljedica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo