Zdravlje

Zdravlje

Različit krvni tlak u lijevoj i desnoj ruci=srčana bolest?

Različiti rezultati mjerenja krvnog tlaka na desnoj i lijevoj ruci mogu biti pokazatelj bolesti srca i krvnih žila, pokazali su britanski stručnjaci.

Oni su analizirali podatke prethodnih 20 studija koje su pokrile razlike u sistoličkom tlaku izmjerenom na lijevoj i desnoj ruci. Uspoređujući brojke, zaključili su kako je razlika od 15 mjernih jedinica povezana s povećanom vjerojatnosti za nekoliko kardiovaskularnih rizika, uključujući:

 • 2,5 puta veći rizik od periferne vaskularne bolesti  (ako se ova
  bolest dijagnosticira u početnom stadiju, mjere koje uključuju prestanak
  pušenja, snižavanje tlaka i uzimanje statina mogle bi smanjiti broj smrtnih
  slučajeva)
 • 60 posto veći rizik od cerebrovaskularnih bolesti (ove bolesti povezane su s poteškoćama u razmišljanju, kao što je senilnost, ili
  povećanim rizikom od moždanog udara)
 • 70 posto veći rizik od smrti zbog bolesti srca.

“Rezultati ove studije trebali bi se uključiti u buduće smjernice za poduzimanje kod hipertenzije i mjerenja krvnog tlaka kako bi se omogućilo ciljani probir za perifernu vaskularnu bolest”, smatra Christopher Clark s Medicinskog i stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Exeteru. Istraživači smatraju kako bi liječnici trebali rutinski uspoređivati rezultate mjerenja tlaka s obju ruka jer bi na taj način mogli spriječiti moguće smrtne ishode.

“Teoretski, mjerenje krvnog tlaka na obje ruke kako bi se procijenio rizik od vaskularnih bolesti je brz i jednostavan zadatak, no prerano je reći bi li ova mjera mogla postati dijelom standardne prakse, stoga trebamo više istraživanja kako bismo potvrdili otkriće. Važno je uzeti u obzir uzeti i druge faktore rizika, osim povišenog krvnog tlaka, kako bismo ustanovili trebaju li liječnici pozornije sagledati nečiji rizik od srčanih bolesti”, zaključila je Natasha Stewart iz Britanske zaklade za srce, koja je komentirala istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo