Zdravlje

Zdravlje

Razlozi za noćno znojenje su brojni, a zbog nekih odmah posjetite liječnika

Shutterstock

Osim što nije osobito ugodan osjećaj probuditi se u znoju lica svoga, ova pojava uglavnom je bezazlena. Međutim, ukoliko se redovito budite među natopljenim plahtama i u mokrim pidžamama to može biti simptom brojnih zdravstvenih stanja od kojih su neka vrlo ozbiljna.

Noćno znojenje je zapravo relativno uobičajena pojava. Istraživanja pokuzuju da se od 10 do 40 posto odraslih osoba bori s ovom pojavom u određenom periodu života. Uzrok može biti u brojnim stanjima zbog čega ne postoji univerzalno rješenje za sve slučejeve. Da biste zaustavili noćno znojenje, morate najprije prepoznati što uzrokuje noćno znojenje. Gdje započeti? Kod ove liste koja sadrži česte, ali i neočekivane uzorke noćnog znojenja.

Poremećaj u radu štitnjače

Ako se pitate zbog čega se noću znojite trebali biste razmisliti je li u pitanju štitnjača – mala žlijezda leptirastog oblika, smještena u vašem vratu. Ona upravlja načinom na koji vaše tijelo koristi energiju i ukoliko proizvodi previše hormona tiroksina (hipertireoza) to bi moglo dovesti do pregaranja vašeg „unutrašenjeg motora“.

Simptom ovog stanja može biti noćno znojenje u kombinaciji s pojačanim apetitom, ubrzanim radom srca i iznenadnim gubitkom težine. Krvnim pretragama lako se može dijagnosticirati poremećaj u radu štitnjače, a simptomi se mogu ublažiti hormonalnom terapijom.

Kada posumnjati na bolesti štitnjače?

Niska razina šećera u krvi

Imate li dijabetes tipa 1 i budite se vrući i uznemireni to vam vaše tijelo možda šalje znak da mu je razina šećera u krvi vrlo niska (hipoglikemija). Ovo stanje je okidač za otpuštanje adrenalina – hormona koji uzrokuje znojenje.

Noćno znojenje može biti znak da niste uzeli dobru dozu inzulina prije spavanja. Na sreću, ovi uzroci znojenja mogu se držati pod kontrolom preventivnim mjerama. Samo jedan zalogaj hrane može vam pomoći u regulaciji razine inzulina.

Hipoglikemija

Anksioznost

Znojenje uslijed stresa nije isto kao kad se znojite tijekom vježbanja.

Kad krene anksiozni napad, znoj izbija iz apokrinskih žlijezda ispod pazuha, u preponama i vlasištu, a kada ste pregrijani od vježbanja vaše se tijelo znoji i kroz druge žlijezde.

Da biste ublažili osjećaj anksioznosti prije spavanja pokušajte vježbati jogu, tehnike disanja ili meditirajte. Usredotočite svoj um na nešto što vas opušta – vaše žlijezde znojnice primit će poruku koju im šaljete.

Raznovrsni problem koji se manifestiraju kao anksioznost

Upalna stanja u organizmu

Različita upalna stanja mogu uzrokovati noćno znojenje, a tuberkuloza je najveći krivac. Simptomi tuberkuloze često uključuju visoku temperaturu koja može dovesti do noćnog znojenja i zimice (kao i gubitka težine, gubitka apetita i kašlja koji traje tri tjedna i više).

Noćno znojenje mogu potaknuti i različite bakterijske infekcije, osteomijelitis (upala kostiju) i endokarditis (upala srčanih zalistaka).

Najefikasniji način borbe protiv širenja tuberkuloze je rano otkrivanje i adekvatno liječenje

Menopauza

Više od 85 posto žena muče tzv. valunzi tijekom menopauze i oni se ne događaju samo tijekom dana.

Tijekom menopauze razina hormona estrogena i progesterona, među ostalim zaduženih za kontrolu tjelesne temperature, naglo raste i pada što dovodi do navale vrućine kroz tijelo.

Držite ventilator pokraj kreveta i po potrebi ga uključite, a pazite i u čemu spavate. Na tržištu čak postoje i pidžame koje olakšavaju simptome menopauze na način da vam pomažu da ostanete suhi tijekom noći.

Menopauza i valunzi: znate li kako si pomoći?

PMS

I mlade žene mogu imati problem s noćnim znojenjem, a za to su ponovo krivi hormoni. Stručnjaci su ustanovili da se žene u drugom dijelu menstrualnog ciklusa (kada krenu simptomi PMS-a) puno jače znoje nego u prvom dijelu ciklusa.

PMS – liječnica savjetuje kako ga držati pod kontrolom i koje dodatke uzimati

Alkohol

Ista ona čaša vina koja vam je pomogla da se opustite prije spavanja, tijekom noći bi vam mogla stvoriti probleme sa znojenjem.

Alkohol utječe na živčani sustav i sposobnost organizma da regulira tjelesnu temperaturu. Također, krvne žile se šire pod utjecajem alkohola što pojačava osjećaj vrućine i znojenje.

Alkoholizam: Zašto ljudi piju? Pročitajte što kaže psihologinja

Lijekovi

Neki lijekovi, poput određenih antidepresiva ili lijekova za dijabetes mogu uzrokovati pojačano znojenje noću. Slično je i s pojedinim bezreceptnim lijekovima, poput onih protiv bolova, koji također uzrokuju noćno znojenje.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ukoliko vam se čini da se zbog terapije koju vam je prepisao noću pojačano znojite.

Nuspojave lijekova: od blagih simptoma do težih posljedica

Apneja u snu

Opstruktivna apneja u snu poremećaj je koji uzrokuje da se mišići grla opuste i ometaju prolaz zraka prema plućima. Oboljeli najčešće prestaju disati u snu na neko vrijeme i to više puta kroz noć ili tijekom poslijepodnevnog spavanja.

Napor koji morate uložiti da biste došli do zraka mogao bi uzrokovati da se ujutro budite crveni u licu i okupani znojem. Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je da 30 posto muškaraca i 33 posto žena koji boluju od apneje u snu ima problem s noćnim znojenjem, u odnosu na 9 posto muškaraca i 12 posto žena u općoj populaciji.

7 znakova da patite od apneje

Kofein

Kofein je blagi stimulans, što znači da pobuđuje – i zagrijava – središnji živčani sustav. Žene u menopauzi mogu biti osobito osjetljive na djelovanje kofeina. Istraživanja su pokazala da unos kofeina u organizam pojačava simptome noćnog znojenja i navale vrućine kod žena.

Koliko kofeina na dan je previše?

Niska razina testosterona kod muškaraca

Postoji terapija za rak prostate koja može uzrokovati navale vrućine kod 80 posto pacijenata. Zove se deprivacija androgena, a uzrokuje smanjenje razine testosterona. Premda su potrebna detaljnija istraživanja, stručnjaci pretpostavljaju da je za ovo stanje odgovoran centar u mozgu zadužen za kontrolu tjelesne temperature koji je smješten u hipotalamusu.

Iz centra zaduženog za kontrolu tjelesne temperature šalju se signali koji uzrokuju širenje krvnih žila u koži, a to se očituje u vidu navala vrućine sličnih onima koje doživljavaju žene u menopauzi.

Rak prostate – znate li prepoznati simptome ove bolesti?

GERB

Nije provedeno dovoljno istraživanja koji bi ukazali na vezu između gastroezofagealne refluksne bolesti i noćnog znojenja, ali ono provedeno 2003. godine ukazuje da veza postoji. Stručnjaci koji su proveli istraživanje tvrde da se kod pacijenata kojima je liječen GERB u velikoj mjeri smanjuju simptomi noćnog znojenja.

Na sreću, GERB je lako držati pod kontrolom. Dovoljno je promijeniti prehrambene navike i već ćete osjetiti poboljšanje stanja.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): bolest od koje pati sve više osoba

Sindrom kroničnog umora

Noćno znojenje često ide ruku pod ruku sa sindromom kroničnog umora (myalgic encephalomyelitis). Stručnjaci smatraju da znojenje vjerojatno uzrokuje aktivacija imunološkog sustava, hormonalna neravnoteža (obično tijekom menopauze) i niska razina šećera u krvi.

Kronični umor muči oko 17 milijuna ljudi

Rak

Limfomi su tumori koji se razvijaju u limfatičkom sustavu, koji je nositelj imuniteta našeg organizma. Jedan od znakova limfoma može biti i noćno znojenje.

Važno je napomenuti da je  limfom popraćen i drugim simptomima – kao što su umor, gubitak težine i kratak dah – pa razgovarajte s liječnikom prije razmatranja ove zastrašujuće dijagnoze.

Limfom uz urednu krvnu sliku?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo