Razvijen prirodni pacemaker - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Razvijen prirodni pacemaker

Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju jedan od najvećih medicinskih problema
suvremenog svijeta i jedan su od vodećih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama. Svaki drugi stanovnik industrijaliziranog svijeta umire od bolesti srca i krvnih žila, koje
su “ubojica broj jedan” suvremenog čovjeka.

U našoj je zemlji svaka druga smrt prouzročena bolestima srca i krvnih žila, a godišnje od njih umre oko 27.000 osoba.

Gotovo polovicu smrtnih slučajeva zbog bolesti srca uzrokuju iznenadne anomalije srčanog ritma, poput ventrikularne fibrilacije (oblik aritmije gdje nastaje električni kaos u ventikulu pa je srce u nemogućnosti pumpati krv). Rješenje za ovaj nepravilan ritam je pacemaker, električni stimulator srca. Sastoji se od elektrode, koja se postavlja u desnu srčanu klijetku i male baterije koja proizvodi stimulirajući signal, a koja se postavlja potkožno.

Uskoro bi srčani bolesnici mogli imati alternativu ovom uređaju. Naime, američki su znanstvenici, uz pomoć genetski modificiranog virusa, pretvorili stanice srca u stanice koje mogu poslužiti kao prirodni pacemaker. Istraživači Instituta za srce Cedars-Sinai svoje su pokuse provodili na laboratorijskim zamorcima kojima su ubrizgali virus s genom Tbx18. Pod uobičajenim okolnostima, ovaj je gen aktivan kada u embrionalnoj fazi razvoja nastaju prirodne stanice odgovorne za ritam rada srca.

Tim postupkom su se normalne stanice u srcu preobrazile u one stanice koje određuju ritam rada srca (takvih je oko 10.000 u našem tijelu). Ove pozitivne vijesti značile bi veliki iskorak u istraživanju bolesti srca i mogle bi ponuditi novo rješenje milijunima bolesnika diljem svijeta. Istraživači, čije je otkriće objavljeno u stručnom časopisu Nature Biotechnology, ističu kako je potrebno provesti daljnja i detaljnija istraživanja kako bi bili sigurni da ova metoda može zamijeniti uobičajene pacemakere.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo