Zdravlje

Zdravlje

Reumatoidni artritis povisuje rizik od krvnih ugrušaka

Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa sklonije su razvijanju krvnih ugrušaka u venama kasnije u životu, pokazalo je najnovije švedsko istraživanje.

Prethodne su studije pokazale kako postoji veza između reumatoidnog artritisa i stvaranja krvnih ugrušaka – dubinske tromboze vena (najčešće je riječ o ugrušku u nozi ili bedru). Ako taj ugrušak dospije u pluća, riječ je o plućnoj emboliji, a na kraju ugrušci mogu prouzročiti srčani ili moždani udar.

Sada si istraživači Instituta Karolinska htjeli su razumjeti dodatni rizik ove pojave i odrediti raste li on ako su pacijenti hospitalizirani. Tako su pratili više od 45.000 Šveđana s reumatoidnim artritisom i njihove zdrave vršnjake kroz razdoblje od 13 godina. Od 38.000 bolesnika s najviše posjeta liječniku za reumatoidni artritis, 2,2 posto je imalo krvne ugruške, dok je isti broj bio prepolovljen kod ispitanika koji nisu bolovali od ove kronične upale zglobova.

“Nekoliko je osoba imalo krve ugruške, stoga se pacijenti s reumatoidnim artritisom, općenito gledajući, ne bi trebali bojati krvnih ugrušaka u svakodnevnom životu. Ako je istina da reumatoidni artritis uzrokuje krvne ugruške, moguće je da je posrijedi upala koja napada bolesnike ili njihovo liječenje“, objasnila je Marie Holmqvist, voditeljica studije objavljene u časopisu Journal of the American Medical Association. Njen je tim ustanovio kako su ugrušci bili češći u prvoj godini nakon hospitalizacije.

“Dok većina ovih pacijenata neće imati krvni ugrušak, značajna manjina hoće jednom u svom životu. S obzirom na to da nemamo jasnu strategiju za držanje rizika pod kontrolom, prerano je kako bismo mogli ustanoviti je li briga zaista korisna. No, liječničko osoblje i pacijenti bi trebali biti educirani o tome“, zaključio je Daniel Solomon s Odsjeka za reumatologiju Ženske bolnice u Bostonu, koji je komentirao istraživanje.

Reumatoidni artritis je kronična upala vezivnog tkiva nepoznatog uzroka koja se najčešće javlja između 25. i 55. godine. Uzrokuje upale u zglobovima, što rezultira oticanjem, bolovima i smanjenom funkcijom zglobova. Zglobovi koji su najčešće pogođeni ovom bolešću su šake, ručni zglobovi, ramena, koljena, stopala i gležnjevi. U težim slučajevima ova bolest može dovesti i do invalidnosti pacijenta. Prva tri mjeseca
najbitnija su za reumatoidni artritis
.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo