Zdravlje

Zdravlje

Rizik od raka jajnika niži uz Aspirin

Žene koje redovito uzimaju Aspirin mogu smanjiti svoj rizik od raka jajanika.

Do ovog su zaključka stigli danski istraživači koji su ustanovili kako žene koje redovito uzimaju Aspirin (što podrazumijeva dva puta tjedno najmanje jedan mjesec), imaju 40 posto manje izglede dobii rak jajnika, usporedno s ženama koje nikada ne uzimaju ovaj popularni analgetik.

Istraživači su usporedili podatke 750 žena koje boluju od raka jajnika i podatke kontrolne skupine od 1500 zdravih žena. Žene su detaljno odgovorile na upitnik o lijekovima koje redovito uzimaju, a u obzir su uzeti i oralni kontraceptivi i trudnoća – koji smanjuju rizik od raka jajnika.

“U procesu normalne ovulacije, površina jajnika se oštećuje (kad se jajna stanica otpušta) te zatim popravlja. S tim se oštećenjem javlja upala. Kako se organ obnavlja, faktori rasta koji nastaju mogu povećati pizglede za razvoj raka. Ako se smanji upala, ove se šanse također smanjuju“, objasnio je dr. Noel Kauff, direktor probira i prevencije raka jajnika pri Centru Memorial Sloan-Kettering Cancer u New Yorku, koji je komentirao dansku studiju.

Iako se Aspirin pokazao korisnim lijekom, primjerice kod smanjenja rizika od kolorektalnog raka, liječnici ga ne preporučuju rutinski svima kako bi smanjili svoje izglede od razvijanja raka zbog rizika krvarenja želuca ili problema s krvnim ugrušcima koji bi mogli nastati, tvrdi Kauff.

Rak jajnika jedan je od vodećih uzroka smrti
žena i druga najučestalija ginekološka maligna bolest. Tumor jajnika nastaje
rastom abnormalnih stanica i može biti nekancerogen – benigni ili kancerogen –
maligni. Od ove maligne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli 567 žena, a umru 272
žene.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo