Zdravlje

Zdravlje

Šest načina kako smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke).

Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16% slučajeva u muškaraca i 13-14% slučajeva u žena. O dramatičnom porastu novooboljelih i umrlih od raka debelog crijeva najbolje pokazuju podaci prikupljeni od postanka Hrvatske države do danas.

I štitna žlijezda ima svoju omiljenu hranu, a od nekih joj namirnica “nije dobro”

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je inače jedan od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Smatra se da će u razvijenim zemljama od raka debelog crijeva tijekom života oboljeti približno 4,6% muškaraca i 3,2% žena, a omjer incidencije i mortaliteta između muškaraca i žena iznosi 1,05:1. U Aziji i Africi ovaj oblik raka je značajno rjeđi što upućuje na činjenicu da stil života, prehrana i okoliš u razvijenim zemljama svijeta ne idu na ruku čovjeku, nego naprotiv, protiv njega i njegovog zdravlja.

Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5% rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5% rizika da će umrijeti od raka debelog crijeva.

Upravo iz tih razloga pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji ima za cilj što ranije dijagnosticiranje. To bi u petogodišnjem razdoblju rezultiralo smanjivanjem smrtnosti od raka debelog crijeva za 15%. Programom je obuhvaćena ukupna populacija u dobi od 50 do 74 godine, a svi građani imaju jednaku mogućnost sudjelovanja u programu probira, što znači i oni socijalno najugroženiji, prenosi HLPR.

Prema pisanju portala cancer.com, ovih će vam 6 načina služiti kao glavna mjera zaštite od razvoja raka debelog crijeva.

1. Obavezno idite na preventivne preglede

Postoje testovi koji će provjeriti je li se bolest razvila čak i prije nego se pojave prvi simptomi. Često se takvim pregledom otkriju i polipi koji se mogu odstraniti prije nego se pretvore u rak. Rak crijeva se može dakle pronaći puno ranije pa i liječenje može biti puno uspješnije.

2. Jedite puno povrća, voća i žitarica

Prehrana koja uključuje puno ovakvih namirnica je povezana sa smanjenjem rizika od razvoja raka crijeva. Jedite manje mesa i procesuiranih namirnica koji su povezani sa povećanim rizikom od razvoja raka.

Rak jetre napada “tiho”! Simptomi su bol u abdomenu i leđima, mučnina, slabost…

3. Vježbajte

Ako niste fizički aktivni, bliži ste rizičnoj grupi. Pojačajte aktivnosti kako biste smanjili rizik od razvoja raka debelog crijeva. Na stranici organizacije cancer.org potražite savjete kako uklopiti zdrave navike u svoju svakodnevnicu.

4. Pripazite na kilograme

Pretilost je jedan od faktora uzroka za razvoj raka debelog crijeva. Jedite zdravo i ostanite aktivni.

5. Prestanite pušiti

Osobe koje dugi niz godina puše imaju puno veće šanse za razvojem raka debelog crijeva od onih koji nisu pušači.

6. Odbacite alkohol

Konzumacija alkohola je povezana s većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, pa stručnjaci savjetuju da ne konzumirate više od dva alkoholna pića u danu ako ste muško, ako ste žensko jedna čaša je preporučena doza.

A. Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo