Zdravlje

Zdravlje

Sezona odmora: putujte bez mučnine

Ako vas ili vaše dijete muči morska bolest, ne zaboravite prije putovanja svratiti u ljekarnu.

Vrtoglavica, znojenje, mučnina… Morska bolest nikome nije ugodna. Najviše muči djecu, ali ni odrasli nisu pošteđeni. Bez obzira je li riječ o vožnji automobilom, autobusom, vlakom ili brodom, uvijek se ponavljaju iste neugodnosti.

Različita je jedino mučnina koja se javlja prigodom vožnje velikim brodom na uzburkanom moru. U ovom posebnom slučaju, kada tegobe uzrokuje ljuljanje, podizanje i spuštanje broda, smetnje ćete ublažiti jedino ako se opružite na pod i zatvorite oči.

Morska bolest nije opasna, ali je vrlo neugodna. U blažem ili težem obliku, pogađa veliki broj ljudi. Mehanizmi bolesti nisu potpuno poznati, ali su poznati uzroci.

Lijekovi

Preparati koji sprečavaju ili ublažavaju morsku bolest različiti su: od pripravaka biljnog podrijetla do klasičnih lijekova. O vrsti lijeka ovisi i način uporabe. Neki lijekovi na bazi bilja uzimaju se tek kod pojave prvih simptoma bolesti, tj. pri prvom osjećaju mučnine.

Drugi se uzimaju večer prije putovanja i ujutro neposredno pred početak putovanja. Najčešće se preporučuje isti način uzimanja djeci i odraslima. Klasični lijekovi su ili antihistaminici ili lijekovi protiv povraćanja. Uzimaju se prije i za vrijeme vožnje. Pojava mučnine može se spriječiti uzimanjem lijeka pola sata prije početka vožnje. Pri uporabi tih lijekova najčešće se savjetuju različite doze za djecu i odrasle.

Ovi lijekovi, kao i sva sredstva koja sprečavaju morsku bolest, najčešće uzrokuju pospanost. Zbog toga se ne savjetuju vozačima. Također se ne preporučuju trudnicama i dojiljama. Konzumiranje alkohola uz te lijekove strogo je zabranjeno.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo