Zdravlje

Zdravlje

Shiatsu obnavlja energetsku ravnotežu tijela

Želite sačuvati zdravlje i onemogućiti nastanak bolesnih stanja? Pravo je vrijeme da isprobate shiatsu. Riječ je o cjelovitoj metodi kojoj je cilj osvijestiti uzroke određenog problema. O ovoj metodi nekonvencionalne medicine razgovarali smo s Ottom Kosterom, ovlaštenim shiatsu terapeutom.

l        Otto Koster, ovlašteni shiatsu terapeut

“Shiatsu je cjelovita metoda rada na ljudskome tijelu, nastala 60-ih godina prošlog stoljeća u Japanu. Ta metoda je svojevrsna kompilacija raznih metoda. U njoj je integrirana u teorijskom i praktičnom smislu kompletna kineska akupresura, zatim određene tehnike klasične japanske Anma-masaže, zapadne tehnike istezanja, te razne psihološke metode otpuštanja napetosti i osvještavanja tijela. Osnovne tehnike primjene su pritisci palca, lakta, koljena, razna istezanja, rotacije i tehnike disanja. Njihovom primjenom obnavlja se energetska ravnoteža tijela, te se uklanjaju umor, napetost i stres”, pojašnjava Otto Koster.

U kojoj je mjeri spomenuta tehnika popularna u našoj zemlji?

U našoj zemlji metoda je prisutna od 1992. godine, kada je pri Makronovi osnovana prva internacionalna četverogodišnja škola (ISS), s programom identičnim američkoj ISS školi. To je međunarodno priznata škola koja i danas djeluje, a nakon njezinog završavanja polaznik dobiva certifikat koji se upisuje u radnu knjižicu. Postoje još neke škole u Hrvatskoj s identičnim ili sličnim programom, te u okviru tih škola i naprednim programom, pa možemo reći da imamo dovoljan broj stručnih, certificiranih praktičara. Ono što je važno je da vam kod dolaska na tretman osoba koja vrši tretman dokaže certifikatom svoju stručnost.

Koliko dugo liječite ovom metodom – zašto ste odabrali baš nju?

kPrvo da razjasnimo pitanje liječenja. Shiatsu praktičari ne liječe. Prema Pozitivnim zakonima Republike Hrvatske, jedino je liječnik ovlašten liječiti. Shiatsu, kao i ostale metode nekonvencionalne medicine, je metoda pomoći klasičnim oblicima liječenja. Ova metoda ne kontraindicira, ako se pravilno izvodi, s klasičnim metodama, nego služi kao njihova nadopuna. Osnovni naglasak shiatsua bio bi na preventivnom djelovanju, da sačuvamo zdravlje i onemogućimo nastanak bolesnih stanja. Ovom metodom se bavim od njenih početaka u Hrvatskoj. Uz praktičnu primjenu, bavim se i edukativnim radom, predavajući akupresurne tehnike i shiatsu na Aroma akademiji, te na Školi za wellness terapeute.

Shiatsu sam odabrao zbog znanstvenog pristupa edukaciji, te ozbiljnosti školskog programa.

S kojim Vam se problemima pacijenti najčešće obraćaju – kolika je uspješnost
liječenja?

U radu se susrećemo sa strankama, a ne s pacijentima. Stranke imaju različite probleme: fizičke, emotivne, socijalne, a ja se trudim, da im u njihovom rješavanju maksimalno pomognem u okviru svog znanja i ovlasti.

lMože li shiatsu ukloniti stres?

Metoda shiatsua se bazira na aktivaciji parasimpatičkog živčanog sustava, što je osnova eliminacije fizioloških produkata stresa, te kao takva ima vrlo snažno djelovanje na uklanjanje njegovih štetnih posljedica. S druge strane, čini živčani sustav osobe fleksibilnijim i otpornijim na stres. Broj tretmana ovisi o općem stanju osobe.

Je li cilj metode suzbiti simptome ili izliječiti uzroke bolesti?

Cilj metode je uvijek osvijestiti uzroke određenog problema, i to je osnova kineske medicinske teorije koja je ujedno i teorijska osnova shiatsua. Djelovanje samo na simptome poremećaja je poput zalijevanja lišća biljke, dok korijen ostaje suh. Da bi biljka bila zdrava potrebno je zalijevati korijen.

Mogu li sve osobe primiti shiatsu tretman ili ipak postoje iznimke?

Kod iskusnog praktičara, svaka osoba može primiti tretman, pošto praktičar prilagođava tretman stanju i potrebama osobe koju tretira. Izuzetak su teži duševni poremećaji, za koje shiatsu nije primjerena metoda.

kPodrazumijeva li odlazak na shiatsu tretmane i svojevrstan rad na sebi tj. promjenu
životnih navika?

Odlazak na tretman od čovjeka ne zahtijeva ništa. Određene pozitivne promjene u ponašanju i doživljavanju sebe su posljedica tretmana, a ne uvjet za tretman. Kada se osjećate bolje i zdravije, kada ste sretniji, mirniji i opušteniji, tada i životne navike postaju manje problematične.

Otto Koster, ovlašteni shiatsu terapeut, već 18 godina se bavi shiatsu terapijom i predaje kolegij Aromarefleksologija u Aroma akademiji. Završio je Internacionalnu shiatsu školu i školu refleksologije pri Europskom institutu za vitalnu energiju. Radio je u Belgiji, Njemačkoj i Sloveniji, a od 1995. godine proveo je mnogo individualnih seminara. Član je stručne komisije HUPED-a za shiatsu. Kontakt: ottokoster@yahoo.com, mobitel: 098 885 322

K. Ramić
Foto: www.shiatsusociety.org

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo