Zdravlje

Zdravlje

Simona (13) je prvi slučaj u Hrvatskoj i regiji na kojoj je izvršena potpuna rehabilitacija sluha i izgleda uške

Stručni tim Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata pri KBC-u Sestre milosrdnice prvi put u Hrvatskoj izveo je zahtjevne udružene operativne zahvate na istoj pacijentici, trinaestogodišnjoj djevojčici, a kojima su joj rekonstruirane uške te implantiran uređaj za popravak sluha vezan za kost.

Od 2016. godine, stručni tim Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata pri KBC-u Sestre milosrdnice, doc. dr. sc. Ivan Rašić i dr. sc. Andro Košec, izvode operativne zahvate rekonstrukcije uški pacijenata, tada po prvi puta u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Svoje znanje i iskustvo predstavljali su i izvan granice Hrvatske, pa je tako uspostavljen kontakt s djevojčicom Simonom (13) iz Republike Sjeverne Makedonije koja je uz potporu makedonskog zdravstvenog osiguranja došla u Hrvatsku s nadom rješenja problema urođene nerazvijenosti obiju uški te teške provodne nagluhosti zbog nepostojanja zvukovoda lijevo i slabo razvijenog zvukovoda desno.  

Djevojčica Simona rođena je s obostranom mikrotijom, i to konhalnog tipa desno,  blažeg oblika deformacije gdje se uška nešto bolje formirala, ali i dalje nedovoljno da bi izgledala kao potpuno razvijena uška te lobularnog tipa lijevo, “peanut ear”, gdje se vidio samo manji nabor kože i minimalno hrskavice, ali bez razvijenoga zvukovoda. Djevojčica je imala obostrano nepotpuno razvijene zvukovode, a uredne pužnice, što je pogoršalo sluh i predstavljalo poteškoće u komunikaciji. 

Nakon planiranja i dogovora, 2019. godine je u Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata pri KBC-u Sestre milosrdnice, Simoni učinjena rekonstrukcija lijevog uha, a 2020. godine rekonstruktivni zahvat desnog uha modificiranom Nagata tehnikom, gdje se uzetom hrskavicom iz šestog, sedmog, osmog i devetog rebra djevojčice, rekonstruirala trodimenzionalna arhitektura uške i umetnula ispod kože na mjestu gdje je bila deformirana osnova uške.

U ožujku 2022. Simoni je u drugoj fazi liječenja učinjena implantacija uređaja za poboljšanje sluha. Operacija se sastojala od malog reza iza uške, u vlasištu, kako bi se u kost implantirao titanski vijak na kojem je vezan magnet, a potom se koža zašila preko magneta. Preko kože se potom magnetom pričvrstio procesor uređaja kao kod umjetne pužnice, koji šalje elektromagnetske signale, odnosno vibracije na vijak, putem kojeg se zvuk širi na kost i potom na pužnicu koja onda omogućuje da i mimo nepostojoćeg zvukovoda, Simona može čuti zvukove iz okoline. 

Uređaj se zove BAHA (bone-anchored hearing device) Attract i predstavlja rješenje kojim se izbjegava fizički i funkcionalni nedostatak vidljivog implantiranog dijela uređaja, a zadržava prednost jednostavne rehabilitacije sluha.

Djevojčica Simona je uspješan primjer prvog slučaja u Hrvatskoj i regiji, gdje je na istoj pacijentici izvršena potpuna rehabilitacija sluha i izgleda uške, ugradnjom BAHA Attract uređaja. Slični zahvati danas se mogu realizirati tek na nekoliko klinika u Europi, što svrstava Kliniku za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice uz bok takvim centrima izvrsnosti.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo