Simptomi raka pluća vrlo su nespecifični, a ovo je 7 najčešćih - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Simptomi raka pluća vrlo su nespecifični, a ovo je 7 najčešćih

Shutterstock

Povodom Svjetskog dan raka pluća, koji se obilježava u nedjelju, 1. kolovoza 2021., Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“, najavljuje program potpore oboljelima od ove zloćudne bolesti.

U sklopu platforme Govorimo o raku pluća Udruga Jedra pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu. Ideja i cilj programa je osigurati pacijentima i njihovim obiteljima, te osobama koje su se odazvale ili će se odazvati na program ranog otkrivnja raka pluća, cjelovite i lako dostupne informacije na jednome mjestu putem nove digitalne platforme www.govorimoorakupluca.com.

Radi se o integriranom pristupu u informiranju pacijenata koji uključuje informacije o dijagnostici, liječenju, očekivanim nuspojavama, stilu života s rakom pluća, od prehrane do fizičkih i radnih aktivnosti… Ukratko, ova nova digitalna platforma pružat će oboljelima i članovima njihove obitelji sve potrebne informacije na jednom mjestu.

U trenutku dijagnoze oboljeli imaju velik broj pitanja, nedoumica i sumnji te su im potrebne brze, točne i provjerene informacije i odgovori na njihova pitanja, od prehrane i upravljanju nuspojavama.

Šokantni podaci: Svakoga dana osam osoba u Hrvatskoj premine od raka pluća

Temeljni osjećaj koji ih prati na putu od dijagnoze do liječenja je strah i neizvjesnost, osjećaj prepuštenosti sebi i svojim obiteljima, bez stručne podrške i lako dostupnih provjerenih informacija.

Kroz kampanju „Ne brini“ Udruga Jedra želi pokazati oboljelima i njihovim obiteljima da se ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju. Namjera je također i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća, koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te, još značajnije, kao vodećem uzroku smrti među svim karcinomima u žena i u muškaraca. Prema podacima EUROSTAT-a, Hrvatska je među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka pluća.

Koji su simptomi raka pluća?

Simptomi raka pluća su izrazito nespecifični, piše Hrvatska kuća disanja.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI SU:

  1. uporni kašalj
  2. iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak
  3. bol u prsima
  4. umor i gubitak energije
  5. gubitak težine
  6. nedostatak daha ili piskanje
  7. promuklost

Kampanja „Ne brini“ biti će lansirana i postavljena na novoj web stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u mjesecu studenom u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća.

9 simptoma raka pluća na koje trebate reagirati, čak i ako ne pušite!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo