Zdravlje

Zdravlje

Simptomi raka štitnjače često su nespecifični, ali ovih 5 nemojte ignorirati

Važno je simptome raka štitnjače prepoznati na vrijeme kako bi se što prije započelo s liječenjem.

Američka udruga za rak navodi kako se svake godine otkrije oko 43.800 novih slučajeva raka štitnjače, a smatraju da se ta brojka povećava dijelom i radi sve boljih, osjetljivijih, načina pregleda koji mogu otkriti i najmanje promjene koje bismo inače zanemarili.

Ono po čemu se rak štitnjače razlikuje od ostalih je što nije u pitanju samo jedna bolest već postoji nekoliko tipova raka štitnjače i svaki može imati različite ishode liječenja.

“Rak štitnjače najčešća je endokrina neoplazma. U RH se u današnje vrijeme, velikim dijelom i zbog moderne dijagnostike, godišnje otkrije otprilike 850 novih bolesnika (HZJZs rakom štitnjače. Prognoza ove bolesti je izvrsna, ako se dovoljno rano otkrije i liječi, što rezultira time da je njena smrtnost vrlo niska. Važno napomenuti da određeni tipovi raka štitnjače, koji na sreću čine vrlo nizak udio od ukupnog broja bolesnika kao medularni, Hürthle cell, anaplastični karcinom štitnjače, imaju značajno lošiju prognozu od papilarnog i folikularnog karcinoma štitnjače koji čine ogromnu većinu od ukupnog broja novootkrivenih tumora štitnjače.”, pojasnio je sugovornik Josip Staničić, dr. med., specijalist nuklearne medicine, suosnivač Poliklinike Perić-Staničić.

Što moramo znati o raku štitnjače

Dr. Danny Nguyen, onkolog i hematolog navodi da iako se bolest može liječiti, valja obratiti pažnju na simptome i znakove koji nju mogu otkriti. “Mogu se poduzete određeni koraci kako bi se bolest prevenirala, a to uključuje pravilnu prehranu i održavanje zdrave tjelesne težine. Izloženost radijaciji, posebno u djetinjstvu, je poznati rizični faktor.”, pojašnjava liječnik.

Gripa i respiratorne infekcije mogu biti opasne! Kako olakšati simptome i kada hitno liječniku, otkriva stručnjak

Rak štitnjače često prolazi neprimijećeno jer neće otkrivati simptome, ali se može pojaviti kvržica na vratu. Dobra je vijest da se sporo razvija, a prognoze liječenja su u većini slučajeva jako dobre.

Simptomi raka štitnjače

Dr. Nguyen ističe: “Kako je navedeno, simptoma često nema, ali kako rak raste tako se može pojaviti kvržica na vratu koju ćete osjetiti kroz kožu. Ponekad će pacijenti reći da imaju osjećaj da im ovratnik majice smeta i da ih steže, a može se javiti i promuklost, poteškoće s gutanjem ili bol u vratu i grlu. Ako se bilo koji od simptoma javi, uvijek je važno posjetiti liječnika”.

Ključni simptomi koji mogu otkrivati rak štitnjače:

1. tvrda kvržica na vratu ili u grlu koja raste

2. bol prilikom gutanja koja ne prolazi odmah

3. promuklost, ili bilo kakve promjene u glasu koje ne prolaze

4. kašalj koji ne prolazi

5. bol na prednjoj strani vrata koja se širi prema ušima

Ovi simptomi se mogu javiti i kod drugih bolesti i stanja, pa je važno o njima obavijestiti liječnika.

Žene su u rizičnoj skupini

“Svi tumori štitnjače se prezentiraju kao manji ili veći čvor u štitnjači, ali je važno napomenuti da samo oko 5% bolesnika s čvorovima u štitnjači ima rak štitnjače. Rak štitnjače se iz još uvijek nerazjašnjenih razloga češće otkriva u žena, ali žene u značajno većem dijelu slučajeva imaju bolju prognozu u odnosu na muškarce.”, navodi dr. Staničić.

Da se i tri put češće otkrije kod žena, ističe i dr. Nguyenm, može se javiti u bilo kojoj dobi, ali žene između 40 i 50 godina su u rizičnoj skupini, dok se kod muškaraca javlja češće iza 60. godine života.

Veliki vodič kroz uputnice: Koja vam uputnica treba i koliko koja traje?

Liječenje raka štitnjače

Dobra je vijest da se rak štitnjače u većini slučajeva uspješno liječi.

“Liječenje raka štitnjače gotovo uvijek počinje operacijom štitnjače, tj. totalnom tireoidektomijom. U slučaju tumora čije stanice zadržavaju osobinu normalnih stanica štitnjače da aktivno akumuliraju i koncentriraju jod, liječenje se nastavlja (radio)terapijom radioaktivnom jodom 131I kojom je moguće isporučiti značajno višu koncentraciju zračenja na tkivo od interesa nego bilo kojom drugom metodom, čime se u najvećem broju gotovo pa eliminira mogućnost recidiva bolesti. U značajno manjem broju slučajeva, kod dediferencijacije tumora i kod tumora čije stanice nemaju sposobnost akumulacije joda, ovaj oblik liječenja nije učinkovit te se kod njih može aplicirati i kemoterapija. Važno je napomenuti da se u tom slučaju često radi o uznapredovalim oblicima bolesti te je posljedično ovaj oblik liječenja manje učinkovit.”, zaključio je dr. Staničić.

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo