Zdravlje

Zdravlje

Gripa i respiratorne infekcije mogu biti opasne! Kako olakšati simptome i kada hitno liječniku, otkriva stručnjak

pulmolog dr. Saša Srića Photo: Robert Anic/PIXSELL

S obzirom na to da smo dvije godine bili izloženi mjerama, virusi i bakterije pronašli su put do nas.

Tijekom sezone gripe i respiratornih infekcija u Hrvatskoj mnogi ljudi koji su preboljeli COVID-19, pa su sada dobili gripu, kažu kako je ona gora od korone. U prvom tjednu ove godine zaprimljeno je 3192 prijava oboljenja od gripe, a  zaključno s 22. siječnja 2023. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 15326 prijava oboljelih od gripe, od čega su 4123 prijave zaprimljene u 3. tjednu 2023. godine, stoji na stranicama HZJZ-a. 

Zbog čega gripa i respiratorne infekcije dolaze u tako snažnom obliku, razgovarali smo sa stručnjacima;

Specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog, prim. dr. Saša Srića smatra kako smo u periodu očekivanih i sve učestalijih respiratornih infekcija koje u ovom vremenskom periodu imaju i poprimaju sezonski karakter:

“U protekle dvije i pol godine svjedočili smo intenzivnom razdoblju pandemije COVID-19 koja je nažalost odnijela puno života. Nakon više sojeva koji su izazivali tešku kliničku sliku – kao kod starije populacije i kroničnih bolesnika s puno komorbiditeta, a prije svega necijepljenih sugrađana u periodu dominacije wuhanskog soja te posebice delta-soja – teški oblici su zahvatili i mnoge zdrave ljude mlađe životne dobi. Oni su iz punog zdravlja razvili tešku obostranu upalu pluća, s respiratornom insuficijencijom, nerijetko su završili na respiratoru, uz smrtni ishod. U pravilu se radilo o necijepljenoj populaciji. Trenutačno imamo vrlo šaroliku paletu respiratornih infekcija zbog kojih nemali broj pacijenata treba hospitalizaciju”, kazao je prim. dr. Saša Srića, ističući kako su uz sada dominantan omikron-soj koji mutira u klinički blaže oblike, prvenstveno u osoba koje su cijepljene i bez značajnijih komorbiditeta, prisutni i ostali infektivni agensi.

Tumori srca postoje, a liječnik upozorava na 8 simptoma koje ne treba zanemariti

“Protekle dvije godine naši su sugrađani umirali zbog COVID-a 19, a s novim i puno blažim sojem umiru s COVID-om 19, uz naglasak da osnovna bolest ubrzava letalan ishod. Prije godinu i dvije bilo je oko 90 posto obostranih upala pluća zbog COVID-infekcije, a ove zime ipak je, unatoč opetovano brzom širenju zaraze, učestalost pneumonija oko 10%, što je olakšavajuća okolnost. S obzirom na to da smo dvije godine bili opravdano izloženi mjerama, virusi, ali i bakterije pronašli su put do domaćina, odnosno pacijenta. Tako nam se vratio virus influence dominantno tipa A, ali i u manjoj mjeri i tip B, odnosno gripa koja je i prethodno na južnoj polutci bila u porastu i izazvala epidemijski potencijal”, govori dr. Srića napominjući kako je ove godine bilo dosta slučajeva gripe s vrlo burnom kliničkom slikom koja, za razliku od COVID-19, u načelu kod zdrave i mlađe populacije rijetko izaziva komplikacije, a još manje smrtni ishod.

“Kao što COVID-19 počinje polagano i od trećeg dana postupno ubrzava tempo i komplikacije poput obostrane upale pluća uz respiratornu insuficijenciju, odnosno sniženi kisik u krvi, a od sedmog dana nastupaju, uz sve komplikacije – plućna embolija, citokinska oluja – nagli imunosni odgovor organizma, ARDS – akutno zatajenje respiratornog sustava, bakterijske infekcije, krvarenja i hematomi, gripa se prezentira burnim početkom uz visoku tjelesnu temperaturu iznad 38 do 40 uz glavobolju, opću slabost i bolove u mišićima i zglobovima, kašalj te mogući razvoj komplikacija kao što su akutni miokarditis – upala srčanog mišića, encefalitis – upala moždanog parenhima, ali dominantno kod osoba s kroničnim bolestima kao i onima visoke životne dobi”; ističe Srića dodajući kako je ove sezone aktualan i respiracijski sincicijski virus (RSV) koji je dominantniji kod dojenčadi i predškolske djece te se prezentira akutnom respiratornom infekcijom, ali se može komplicirati i upalom u malim ograncima bronha te izazvati bronhiolitis, što zahtjeva bolničko liječenje.

“Rijetko može pogoditi i odraslu populaciju, uglavnom roditelje, a tada se prezentira blažom kliničkom slikom. Uz ove viruse prisutniji su i adenovirusi, virusi parainfluence koji su uglavnom blažeg kliničkog tijeka i na razini gornjih dišnih putova u smislu prehlade, ali i enteroviroze koje su tipičnije u ljetnom periodu i sada izazivaju gastrointestinalne simptome koji obuhvaćaju mučninu i povraćanje uz profuzne proljeve i uglavnom prolaze za dva-tri dana, za razliku od gripe koja nerijetko pacijenta ne odvaja od kreveta tjedan dana i COVID-19​ koji se i nakon tjedan dana može komplicirati težom kliničkom slikom. Nikako ne smijemo zaboraviti da se virusne infekcije u deficitu imuniteta mogu komplicirati sekundarnim bakterijskim upalama pluća, ali i primarnim bakterijskim pneumonijama, bez prethodne virusne upale pluća osobito u imunokompromitiranih pacijenata (hematološki i onkološki bolesnici, dijabetičari, kronično bubrežno zatajivanje, pacijenti na aktivnoj kemoterapiji ili imunoterapiji). To su najčešći uzročnici s naglaskom na streptokok, hemofilus influence”, kaže dr. Srića.

Kada glavobolja može biti simptom tumora na mozgu? Evo na što upozoravaju liječnici

Kako si pomoći?

“Savjet je da se sve osobe starije od 65 godina kao i kronični bolesnici cijepe protiv gripe. Izuzetno je bitno jačati imunitet pa u tu svrhu preporučujemo uzimati C vitamin, D vitamin u većim dozama, B vitamin i cink. Što se liječenja tiče, bitno je reći da antibiotik nije lijek izbora za virusne infekcije i da je to pogreška koja se radi jer antibiotike treba čuvati za bakterijske infekcije i kada to liječnik procijeni. Treba se hidrirati, odnosno uzimati puno tekućine, antipiretike – lijekove za spuštanje povišene tjelesne temperature. Osobe sa simptomima respiratornih infekcija trebaju ostati doma, štiteći sebe, ali i bližnje te sve ostale. U slučaju pogoršanja stanja u smislu otežanog disanja, bolova u prsima i povišene temperature koja traje dulje od tjedan dana, svakako se treba javiti u ambulantu hitne” kaže prim.dr. Saša Srića.

Liječenje djece oboljele od streptokoka

Prim. Srića navodi kako djeca koja su bila u kontaktu s oboljelim od streptokoka moraju započeti s antibiotskom terapijom.

“Kod djece osobito treba obratiti pozornost na streptokok koji se prezentira uz grlobolju i povišenu tjelesnu temperaturu, ali i uz klinički lokalni nalaz otečenih tonzila, uz gnojne čepiće, a kod neke djece može progredirati u fulminantni oblik te u sepsu. Stoga se mora i djeci koji su bili u kontaktu, ali i odraslima započeti profilaktičku, odnosno preventivnu antibiotsku terapiju kako bi se spriječio teži oblik”, govori dr. Srića posebno naglašavajući da je cijepljenje beskrajno bitno, “condicio sine qua non”, odnosno uvjet bez kojeg se ne može jer nas štiti od težeg oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda.

Autor teksta: Hassan Haidar Diab

Foto: Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo