Simptomi raka želuca - prevenirajte na vrijeme - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Simptomi raka želuca – prevenirajte na vrijeme

Shutterstock

Nastanak raka želuca povezuje se s prehrambenim navikama stanovništva, primjerice, konzumacija dimljene ili jako začinjene hrane.

Zbog toga se češće javlja primjerice, u Japanu, Kini, Koreji te zemljama Srednje i Južne Amerike. Statistike pokazuju da se najčešće javlja nakon 50. godine života, češće kod muškaraca nego kod žena. 

Kako objašnjava prof. dr. sc. Milorad Opačić, simptomi su u ranoj fazi bolesti uglavnom odsutni:

Njenim napredovanjem mogu se javiti nelagoda i bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, gubitak teka, brza sitost, povraćanje krvi ili pojava crne stolice, neobjašnjivi gubitak tjelesne težine.  

U dijagnostici, objašnjava liječnik, prva je pretraga gastroskopija sa biopsijom. Kod procjene proširenosti bolesti koristi se ultrazvuk, kompjuterizirana tomografija, ponekad u kombinaciji s pozitronskom emisijskom tomografijom, magnetna rezonancija i nešto rijeđe laparoskopija – uvođenje mini kamere u trbušnu šupljinu.

Ta je procjena važna u odabiru načina liječenja, a temelji se na procjeni je li tumor prodro kroz stijenku želuca, zahvaćenosti limfnih čvorova i pojavi metastaza u udaljenim organima.

Rak želuca – simptomi, dijagnoza i liječenje

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo