Skačete vrući u vodu kako bi se rashladili? Razmislite još jednom! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Skačete vrući u vodu kako bi se rashladili? Razmislite još jednom!

Foto: Shutterstock

Ležite na plaži, sunčate se i hvatate boju, uživate u dobroj knjizi i zvukovima mediterana: šum mora, cvrčci i klinci na plaži. Baš bi se ‘bacili’ u more i rashladili. Razmislite još jednom!

Na Jadranu se utopila još jedna osoba. Riječ o slovenskom državljaninu od 79 godina koji je ljetovao u Kastaniji u Novigradu. Na žalost, takvi slučajevi su česti ove godine. Visoke temperature zagriju tijelo, a u želji za rashlađenjem kupači ravno s plaže skaču u more. Kardiologinja Mirjana Jambrek Gostović za magazin Moje zdravlje kaže da su srce i krvožilni sustav najviše na udaru šokovitih temperaturnih razlika. Kako bi izbjegli bilo kakve zdravstvene probleme i po život opasne situacije, pročitajte koje vas opasnosti vrebaju uz i u morskim dubinama.

Grčevi u vodi

Do grča dolazi kada mišić nije dovoljno istegnut. Događa se kada faza jake kontrakcije mišića traje dulje od faze relaksacije. Mišić se toliko kontrahira da više ne dopušta relaksaciju. Mišić se mora na silu rastegnuti. Ako se to dogodi u vodi, dovedite se u stanje plutanja. Pokušajte rukom dohvatiti prste na stopalu i istegnuti mišić. Ako ga istegnete, nemojte odmah krenuti u aktivnost, održavajte se u plutanju da se mišić još malo opusti.

Temperaturni šok

Skočite li sa sunca naglo u vodu, organizam može doživjeti šok. Na suncu se cirkulacija uspori. Krvne žile se rašire, to nazivamo vazodilatacija. Ako naglo uskočite u hladnu vodu, žile će se stegnuti, dolazi do vazokonstrikcije. Ta nagla kontrakcija potjerat će veliku količinu krvi kroz žile. Srce ima određeni volumen krvi koji može primiti i zbog velike količine može doživjeti šok, čak i infarkt.

Hladni napitci i sladoledi

Namirnice koje rashlađuju i koje obožavamo mogu biti kobne za grlo. Ako ih konzumiramo brzo i u velikim količinama iritiraju grlo i izazivaju temperaturni šok. Nemojte se iznenaditi kada nakon neumjerenog rashlađivanja organizma dobijete upalu grla pa se ljetovanje pretvori u bolovanje.

Morske struje i dubine

Opasnost predstavljaju i morske struje i dubine. Ako niste vični plivač, nemojte plivati ondje gdje se ne osjećate sigurno. Djecu uvijek imajte na oku i ne puštajte ih da sami plutaju na zračnim madracima, posebno ne kada je vjetrovito. Struja ih može povući i odnijeti na pučinu

Važni brojevi:

  • Hitna pomoć za cijelu Hrvatsku – 194
  • Hitna pomoć Cenatr – 112

Pročitajte kako hranom pobijediti grčeve u nogama.

Izvor: Moje zdravlje/Mia Bednaž, Gordana Rebić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo