Zdravlje

Zdravlje

Smiju li bebe piti kravlje ili kozje mlijeko?

Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Alemka Jaklin Kekez, specijalist pedijatar gastroenterolog, odgovara čitateljici na pitanje vezano za prehranu bebe.

Pitanje čitateljice: Imam bebu od 6 mjeseci. Dojila sam jako kratko te sam pokušavala s adaptiranim mliječnim pripravkom. Ali mu nije odgovaralo. Prešla sam na domaće kravlje mlijeko, od pouzdane žene iz susjedstva. Kravlje mlijeko je konzumirao mjesec dana i nije bilo nikakvih problema. Sada kada je već navršio 6 mjeseci, zanima me da li bih mu mogla davati kozje mlijeko kao osnovni obrok? 

Kako dojenje potpuno mijenja seksualni život

Odgovor liječnika: Poštovana, do godine dana za dijete nije dobar izbor niti neadaptirano kravlje, a još manje kozje mlijeko. Razlog zašto se mlijeka adaptiraju je upravo taj da budu što sličnija majčinom mlijeku, tj. da se nadoknade nedostaci koje druga mlijeka imaju u odnosu na majčino. Kozje mlijeko nema uopće nekih vitamina poput B12 i folne kiseline Stoga, kada se u toj dobi uzima kao glavno mlijeko može dovesti dijete do ozbiljnog manjka tih vitamina. Uz to jako opterećuje bubrege djeteta, a također niti proteinski niti sastav masnoća niti ugljikohidrata nije optimalan za malo dijete. Za dijete do godine dana koje ne doji, preporuka je davati adaptirano kravlje mlijeko, a iznimno iza 6 mj. može punomasno neadaptirano kravlje mlijeko, no nikako kozje. 

Kako izgledaju vaše bradavice? 10 činjenica koje o njima niste znale…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo