Zdravlje

Zdravlje

Snižava krvni tlak, njeguje kožu, jača memoriju… Ovo su sve dobrobiti lubenice

Slatka i osvježavajuća, lubenica je mnogima omiljena ljetna poslastica!

Tko je jednom probao lubenicu zna koliko je ukusna, ali malo se ljudi zapita ima li ona ikakve vrijednosti kada je u pitanju zdravlje… Odgovor je potvrdan – lubenica sebi skriva nutrijente, vitamine, minerale i antioksidante.

Glavni sastojak lubenice je voda i to čak 90 posto, što je čini izrazito korisnom za vruće ljetne dane jer će spriječiti dehidraciju, a uz to je bez straha možete jesti ako ste na dijeti.
Lubenica sadrži antioksidante koje iz organizma uklanjaju molekule zvane slobodni radikali koje tijelo proizvodi prirodnim putem, a mogu se razviti i kao posljedica pušenja, zagađenja ili stresa.

Ovih 27 namirnica morate imati u kuhinji ako ste na dijeti!

Previše slobodnih radikala u tijelu može uzrokovati štetu na razini stanica i dovesti do pojave raznih bolesti. Iako ih se djelomično organizam može sam riješiti, potrebna je pomoć i u vidu prehrane. Lubenica je jedna od namirnica koje u tome pomažu.

Lubenicom protiv astme

Neki stručnjaci vjeruju kako slobodni radikali pridonose razvoju astme, a prisustvo vitamina C u plućima može umanjiti rizik. Studije nisu potvrdile da uzimanje suplemenata vitamina C pomaže, ali prehrana bogata njime može pomoći. 150 grama lubenice pruža 12 mg vitamina C, što je oko 14 posto potrebnog dnevnog unosa.

Snižava krvni tlak

U studiji provedenoj prije 8 godina stručnjaci su otkrili kako ekstrakt lubenice smanjuje krvni tlak kod starijih pretilih osoba. Smatraju kako su za to odgovorni L-citrulina i L-arginine — dva antioksidanta koji se nalaze u lubenici. Likopen, još jedan antioksidant iz lubenice može štiti od razvoja bolesti srca, a jedna je novija studija otkrila da se to događa zbog smanjenja upala povezanih s „dobrim“ kolesterolom. Fitosteroli su još jedan aktivni sastojak lubenice koji reguliraju loš kolesterol, što će u konačnici spriječiti razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Sprečava razvoj karcinoma

Američki Nacionalni Institut za rak i njihove smjernice upućuju na to da slobodni radikali igraju veliku ulogu kada je u pitanju razvoj određene vrste karcinom, a upravo oksidativni stres uzrokuje promjene na stanicama DNA.
Dijetalni antioksidanti u lubenici, poput vitamina C, mogu pomoći u sprečavanju razvoja karcinoma,  a neke su studije pokazale da se isto odnosi i na likopene koje su povezani s prevencijom razvoja raka prostate.

Potiče redovitu probavu

Sadrži puno vode i nešto vlakana a upravo će ti sastojci promovirati dobro probavno zdravlje i spriječiti zatvor.

Što morate znati o cinku te vitaminima C i D u borbi protiv COVID-a 19?

Hidratacija

Kako sadrži oko 90 posto vode, ona nudi elektrolite poput kalija, što je čini zdravim međuobrokom u vrućim ljetnim danima. Svejedno je jedete li ju tek odrezana, u obliku soka ili zamrznutu – ona će uvijek biti jednako zdrava.

Utječe na mozak i živčani sustav

Kolin je još jedan antioksidant koji se nalazi u lubenici, a utječe na:

  • Rad mišića
  • Pamćenje
  • Prijenos impulsa unutar nervnog sustava
  • Rani razvoj mozga

Jedna teorija pojašnjava kao kolin može pomoći kod usporavanja razvoja Alzheimerove bolesti, ali ne postoji dovoljno dokaza.

Sprečava pojavu boli u mišićima

Lubenica i sok od lubenice mogu ublažiti bol i ubrzati oporavak kada su u pitanju bolni mišići. U studiji provedenoj 2017. godine, profesionalnim je sportašima ponuđen sok od lubenice s dodanim L-citrulinom 2 sata prije maratona, a oni su, za razliku od onih koji su dobili drugu tekućinu prijavili da ih mišići manje bole 24- 72 sata nakon utrke. Ne zna se bi li sok od lubenice bez dodatka pomogao.

Za ljepšu kožu

Kako je puna vitamina C koji je tijelu potreban kako bi proizvodio kolagen koji je odgovoran za zdravlje stanica i jak imunitet, lubenica je zaslužna i za dobar izgled. Bogata je i likopenom, sastojkom koji usporava proces starenja te čini “flekice” i sve ožiljke manje vidljivima.

Utječe na metabolički sindrom

U studiji objavljenoj 2019. godine, u zaključcima stoji kako sastojci lubenice mogu poboljšati funkcije metaboličkog sindroma, što uključuje i pretilost. Istraživanje je provedeno nad 33 osobe koje su pretile ili imaju višak kilograma te su morali konzumirati ili 300 grama lubenice u danu ili kekse s malo kalorija, i tako 4 tjedna. Oni koji su jeli lubenicu izjavili su da su bili manje gladni od onih koji su jeli kekse. Uz to su osobe koje su jele lubenicu nakon 4 tjedna imale:

  • Višu razinu antioksidanata u organizmu
  • Izgubili su nešto kilograma
  • Niži sistolički krvni tlak

Djeluje kao diuretik

Neke osobe koriste pripravke i lijekove  kako bi iz organizma izbacili višak vode i soli, što može biti korisno ako imate problema s bubrezima, visokim tlakom i ostalim stanjima. U studiji od prije 6 godina zaključeno je kako lubenica može biti jednako učinkovita kao i neke tablete. No, bez razgovora s liječnikom, lijekove nemojte zamijeniti lubenicom!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo