Socijalna fobija: Oboljeli teško podnose blagdansko druženje! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Socijalna fobija: Oboljeli teško podnose blagdansko druženje!

Socijalizacija odnosno druženje s obitelji, prijateljima i kolegama s posla je gotovo pa nezaobilazna aktivnost koja karakterizira blagdansko vrijeme.

kAko tijekom spomenutog druženja osjećate tjeskobu ili imate osjećaj da vam netko “steže kravatu” oko vrata, evo nekoliko korisnih savjeta koji bi vam mogli olakšati muku.

Za početak slijedi savjet o konverzaciji. Nemojte biti namrgođeni – smiješite se. Potrudite se ostvariti kontakt očima. Budite pristupačni i otvoreni za razgovor. Pridružite se osobama koje razgovaraju o temi koja vas zanima. Postavljajte pitanja i budite aktivan slušatelj.

Pokušajte ne izbjegavati odlazak na domjenke i druženja. U suprotnom bi se anksioznost mogla samo povećati tijekom vremena. Ako ste sramežljivi, razgovoru s nepoznatim osobama može vam u početku predstavljati izazov. Međutim, ako se nastavite družiti, s vremenom ćete sve lakše i lakše započinjati razgovor s nepoznatim osobama.

Ako se borite s anksioznošću, prihvatite svoje osjećaje. Nemojte ih se pokušavati riješiti pošto-poto. Socijalna fobija ne nestaje preko noći.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo