Zdravlje

Zdravlje

Spriječite bolesti srca zdravim životnim navikama

Polovica svih srčanih udara i približno dvije trećine moždanih udara javljaju se kao izravna posljedica visokoga krvnog tlaka. Stoga se savjetuje pouzdano i kontinuirano praćenje krvnog tlaka. Od velike vam pomoći može biti Hartmann Tensoval® duo control digitalni tlakomjer.

Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju “ubojicu“ broj jedan suvremenog čovjeka. Najčešći je uzročnik kardiovaskularnih bolesti ateroskleroza krvnih žila, u Hrvatskoj inače i glavni uzrok smrtnosti. Ona dovodi do suženja ili začepljenja krvnih žila, narušava normalnu cirkulaciju krvi i opskrbu pojedinih organa krvlju, što rezultira srčanim ili moždanim udarom. Stoga je vrlo važna prevencija i otklanjanje rizičnih čimbenika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a to su povišen krvni tlak, povećana masnoća u krvi, pušenje, pretilost, nedostatak tjelovježbe i stres.

Povišen krvni tlak

Polovica svih srčanih udara i približno dvije trećine moždanih udara javljaju se kao izravna posljedica visokoga krvnog tlaka. Stoga se savjetuje pouzdano i kontinuirano praćenje krvnog tlaka. HARTMANN Tensoval® duo control, s trogodišnjim jamstvom, jedini je uređaj za mjerenje krvnog tlaka koji kombinira oscilometrijsku metodu mjerenja s metodom Korotkoff koju koriste liječnici. Iznimno jednostavan za upotrebu, Tensoval® duo control digitalni tlakomjer jamči najvišu razinu točnosti te je prikladan u slučaju šumova na srcu i nekoliko vrsta poremećaja srčanog ritma. Tensoval® duo control preporučuju Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara (HUKMS) te nezavisni međunarodni istraživački instituti i društva specijalista za hipertenziju – Europsko društvo za hipertenziju (ESH), Britansko društvo za hipertenziju (BHS) i Njemačka liga za hipertenziju (DHL).

Pušenje ubrzava proces ateroskleroze i u kombinaciji s visokim krvnim tlakom povećava mogućnost oštećenja krvnih žila.

Regulacija masnoća u krvi

Za smanjenje kolesterola u krvi poželjno je konzumirati što više voća i povrća, plave ribe, lanenih sjemenki ili lanenog ulja, orašastih plodova i maslinovog ulja, te smanjiti unos masnih namirnica – mesa i suhomesnatih proizvoda, vrhnja, sireva i jaja.

Prekomjerna tjelesna težina je često povezana s povišenim masnoćama u krvi, hipertenzijom i neadekvatnom fizičkom aktivnošću. Stoga je regulacija tjelesne težine od krucijalne važnosti, a mršavljenje treba provoditi postupno i izbjegavati drastične dijete.

Tjelovježba i oslobađanje od stresa

Redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i snižava krvni tlak, povoljno djeluje na psihofizičko stanje te pomaže pri prevladavanju stresa. Savjetuje se, primjerice, brzo hodanje ili plivanje 30-45 minuta, tri do četiri puta tjedno. Nadalje, oslobađanju od stresa pridonose i posebne tehnike disanja, meditacija, vježba, šetnje u prirodi te prakticiranje aktivnosti koje nas čine sretnima.

Više informacija potražite na hr.hartmann.info.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo